Dát se na víru a modlit se, aby nepřišla staletá voda. Zatím pouze tato možnost zbývá lidem v oblastech, které před patnácti lety postihly nejhorší povodně, které si může pamatovat víc než jedna generace lidí. Ředitel správy povodí státního podniku Povodí Moravy Antonín Tůma přitom před časem jasně Deníku řekl, že stoletá voda se může opakovat.

„Žádná protipovodňová ochrana nemůže být absolutní. Ani hrázové systémy v případě překročení jejich kapacity nejen neochrání, ale výrazně urychlují průtok vody a ohrožují níže ležící území," uvedl Tůma.

Na návštěvu ředitele aktuálně čekají například představitelé Podhradí nad Dyjí. „Čekali jsme vedení Povodí Moravy minulý týden, ale pak ji odvolali s tím, že se během čtrnácti dní ozvou. Zatím tu nebyli," informoval starosta Podhradí Oldřich Tesárek.

První muž obce, která při velké vodě trpí pravidelně, zároveň dodal, že část opatření proti záplavám už vesnice má. „Vybagrované je koryto řeky a vyřešili jsme také úpravy koryta potoka. Máme hotové protipovodňové plány a kromě jednoho máme vykoupené pozemky," řekl starosta.

Dodal, že vybagrování koryta řeky pomohlo a že by nyní měla řeka padesátiletou vodu zvládnout. „Nyní bychom tedy měli řešit vybudování hráze. Mluví se jak o hrázi proti staleté, tak i padesátileté vodě. Pokud vím, tak Povodí chce řešit toho posledního vlastníka pozemku a také to, zda zde budou hráze na stoletou vodu, nebo ne," doplnil Tesárek.

Jistotu, že se případná velká voda nevylije z koryta řeky Dyje opět do polí směrem k Hevlínu, nemají ani tamní obyvatelé. „Dva majitelé nechtějí své pozemky, které  potřebujeme pro stavbu hráze, poskytnout. Chtěli by hráz posunout, aby ochránila jejich pole," nastínil starosta Hevlína Drahomír Nosek.

To je podle Noska nereálné. „Museli bychom měnit územní plán, nehledě k tomu, že stát hradí jen ochranu obydlených území, ne polí. Věc tedy budeme muset řešit vyvlastněním," naznačil Nosek.

Znojmo sice pokračuje s opatřeními před povodněmi, ale i zde se objevily potíže. Kvůli netěsnosti provedené injektáže stěn jsou přerušené práce na zajištění stavební jámy v ulici Krapkova. Projektant proto upravuje projektovou dokumentaci. Termín dokončení této stavby je červen 2013.

Znojmo plánuje i hráz v okolí ulic Loucká, na Hrázi a u Penamu. „Máme podanou žádost na rekonstrukci kamenné zdi řeky Dyje. Podána je žádost o územní rozhodnutí, doplňují se podklady. Všechny potřebné pozemky jsou již ve vlastnictví města," naznačila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.