Před dvaceti lety na jižní Moravě opouštěli lidé své domovy kvůli rozdivočelým řekám. Nejrozsáhlejší evakuaci zažilo Hodonínsko, kde se muselo urychleně sbalit a odejít před rozvodněnou Moravou deset a půl tisíce obyvatel.

Podobnému scénáři má předejít řada protipovodňových opatření. „Po povodni následovalo 165 akcí v celkové částce přesahující 350 milionů korun,“ shrnul mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař zásahy na středním toku řeky.

Voda v roce 1997 totálně zničila trať mezi Veselím nad Moravou a Bzencem.
Dvacet let od ničivých povodní: lidé rabovali, chleba stál až šedesát korun

Rekonstrukce prodělaly Nesytská a Očovská hráz u Hodonína a od Veselí nad Moravou až po Vnorovy. „Ve městě se teď cítíme bezpečněji,“ potvrdil předseda osadního výboru ve veselské místní části Milokošť Tomáš Nekarda.

Milokošť se jedné červencové noci roku 1997 změnila v malé Benátky s čluny v ulicích. Voda tam zaplavila 233 domů.

OPAKOVANÉ ZÁPLAVY

Podobně dopadly i níže položené části sousedního Moravského Písku, kam se přihnala povodňová vlna z Uherského Hradiště. Menší zátopy pak místní zažili ještě v letech 2001, 2002 i 2004. Už víc než deset roků ale dvoutisícovou obec chrání protipovodňová stěna. „Je to výborná hráz, opravdový monument obce a především ochrana před povodněmi. Dokonce se k nám na ni jezdí dívat i lidé z jiných ohrožených obcí,“ přiblížil bariéru za třicet milionů korun bývalý starosta Moravského Písku Jan Tihlařík.

Jana Švirgová.
Kdyby voda stoupla až k hokejkám, zaplaví půlku Slovenska, vzpomíná na povodně

"Na povodně jsme připravení lépe"
Rozhovor s hasičem Miroslavem Menšíkem si přečtěte v pondělním tištěném Deníku Rovnost

Lidé v Rohatci u Hodonína v blízkosti řeky Moravy se dočkali klidnějších nocí až před pěti lety. „Nová hráz chrání před až stoletou vodou tu část obce, která trpěla záplavami,“ konstatoval rohatecký místostarosta a hasič Tomáš Letocha.

Právě povodně v roce 1997 byly i jedním z důvodů pro obnovení činnosti tamních dobrovolných hasičů. Při záchranných pracích pak pomáhali v letech 2006 i 2010.

V Ostravě, Kroměříži a Otrokovicích pomáhal bučovický voják Vladimír Jabůrek po povodních v roce 1997.
Lidé hlídali své domy z mostu, vzpomíná voják na dvacet let staré ničivé povodně

V současnosti končí práce na protipovodňových opatřeních v Břeclavi, která se potýkala s povodněmi především v roce 2006. Stavba za čtyřicet milionů korun s hrázovými systémy ochrání zástavbu ve městě před stoletou vodou v Dyji. „Investice zabezpečí před povodní pět a půl tisíce obyvatel a majetek ve výši sedm set milionů korun. Hotovo by mělo být na podzim,“ uvedl mluvčí Chmelař.

STEZKA PRO KOLA I PĚŠÍ

Opatření využije i radnice. „Na koruně hráze zaplatí město asfaltový povrch, takže tam vznikne krásný úsek stezky pro cyklisty a pěší,“ upozornil mluvčí Břeclavi Jiří Holobrádek.

Jak připomněl za Povodí Moravy Chmelař, povodně před dvaceti lety postihly také okolí řeky Svitavy. Státní podnik proto nechal upravit koryto v Blansku a Letovicích na Blanensku. Rekonstrukce se v nejbližší době dočká vodní dílo Boskovice na říčce Bělé, sedm kilometrů nad soutokem se Svitavou.

Ilustrační foto.
Potíže se psy má pomoci vyřešit povinné čipování. Majitele vyjde na stovky korun

Desítky milionů spolkly také úpravy na Litavě ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „V současnosti pokračuje třetí etapa protipovodňových opatření, ve které Povodí Moravy předpokládá investice do výstavby ochrany měst a obcí v hodnotě miliardy a 380 milionů korun,“ vyčíslil mluvčí vodohospodářů.

PETR TUREK
KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ