VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sklizeň hroznů začne letos dřív

Znojemsko - Vinaři už za týden vyrazí do vinic sklízet hrozny. Milovníky burčáku a vína čeká, podle nich, velmi dobrý ročník.

31.8.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv DENÍKU

S vysokým podílem cukru, plný extraktu a ve velkém množství. Takový by měl být první letošní burčák ze Znojemska, který vinaři připraví pro Znojemské historické Vinobraní. Přestože by hrozny mohly zrát ve vinici ještě o něco déle, tradiční akce vyžene vinaře do vinic už příští víkend.

Největší kulturní akce roku, spojená i s ochutnávkou burčáků, se blíží a vinaři začali s přípravami na sklizeň hroznů.

„Asi týden před Znojemským historickým vinobraním začneme se sběrem prvního vína. Budeme mít burčák z odrůdy Irsay a Muškát moravský. Jaký ale bude, záleží hlavně na teplotě a na kvalitě kvasinek. První termín sběru máme jen kvůli historickému vinobraní. Hlavní sezona nám začne až po jeho skončení, zhruba na konci září,“ řekl vedoucí provozu vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Týden před vinobraním začne sbírat hrozny i vinař Jiří Hort. „Letos budeme k výrobě burčáku sbírat Müller Thurgau. Hlavní sezona ale začne až asi čtrnáct dnů po tradiční znojemské akci a skončí kolem desátého listopadu. Dokud není úroda ve sklepě, nemůžeme předvídat, jaká bude,“ řekl Hort.

Hlavní sklizeň plánuje o týden později než loni. „Záleží na tom, jak bude hrozen vyzrávat a jak se bude přeměňovat kyselina jablečná,“ dodal vinař.

Slibná úroda

Vinařství Waldberg začne se sběrem hroznů už příští týden ve středu. „Burčák, který je určený na znojemskou akci, děláme většinou z odrůdy Muškát a Müller Thurgau,“ přiblížil sklepmistr Pavel Filipovszki.

Podle něj by letošní kvalita vín měla být průměrná, možná i lehce nadprůměrná. „Hlavní sezona nám začne podle počasí. Potřebujeme ještě více slunce. Vzhledem k tomu, že vláhy bylo v dostatek, očekáváme dobrou kvalitu vína. Ale o ní rozhodne až příští měsíc,“ dodal Filipovszki.

Podle sklepmistra Modrého sklepa Nový Šaldorf Antonína Koníčka vypadá letošní úroda zatím dobře.

„Sluníčka bylo dostatek, přes léto i pršelo. Takže by měla být dobrá jak cukernatost, tak i objem sklizně. Záležet ještě samozřejmě bude na posledním měsíci. Vlhko a deště mohou znamenat větší výskyt chorob, cukr se v hroznech může zředit, ztrácel by se i extrakt a bobule mohou i popraskat. To by se ale mělo týkat hlavně sušších poloh, kde v létě tolik nepršelo. U nás se toho nebojím,“ řekl Koníček, který bude zpracovávat hrozny odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé a Müller Thurgau z Kraví hory a Načeratického kopce.

V Lechovicích plánují hlavní sklizeň podle obsahu cukru v bobulích. „Už začínáme zkoušet cukernatost hroznů. Podle ní plánujeme samotný sběr jednotlivých odrůd. Když máme tušení, že je dost vysoká, sebereme kbelík hroznů. Rozmačkají se a pak odebereme průměrný vzorek. Podle něj poznáme kvalitu a obsah cukru,“ řekl vedoucí provozu vinařství Roman Staněk.

Autor: Sylva Pavlačková

31.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z Brna do Prahy nově jezdí více spojů. Dopravce FlixBus přidal nové autobusy (do zelena). Chce porazit dominantní RegioJet (žluté).
6

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Hokejisté Přerova (ve žlutém) v přípravě proti Orlům Znojmo.

Orli si na Zubrech smlsli. Přerov dostal od Jihomoravanů „bůra"

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Jižní Morava - U stolu za počítačem projektují stavbu nebo si venku prohlíží terén. V takových situacích se při práci ocitá snad každý architekt. Jinak tomu není ani u Jakuba Rolečka a Jiřího Vojtěška, kteří si před čtyřmi lety založili v Brně vlastní ateliér. Jen s tím rozdílem, že na sobě přitom mají zdobenou košili kordulu, vyšívané nohavice a vysoké boty. Oblečení v moravských krojích chtějí oslovit vinaře.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení