S vysokým podílem cukru, plný extraktu a ve velkém množství. Takový by měl být první letošní burčák ze Znojemska, který vinaři připraví pro Znojemské historické Vinobraní. Přestože by hrozny mohly zrát ve vinici ještě o něco déle, tradiční akce vyžene vinaře do vinic už příští víkend.

Největší kulturní akce roku, spojená i s ochutnávkou burčáků, se blíží a vinaři začali s přípravami na sklizeň hroznů.

„Asi týden před Znojemským historickým vinobraním začneme se sběrem prvního vína. Budeme mít burčák z odrůdy Irsay a Muškát moravský. Jaký ale bude, záleží hlavně na teplotě a na kvalitě kvasinek. První termín sběru máme jen kvůli historickému vinobraní. Hlavní sezona nám začne až po jeho skončení, zhruba na konci září,“ řekl vedoucí provozu vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Týden před vinobraním začne sbírat hrozny i vinař Jiří Hort. „Letos budeme k výrobě burčáku sbírat Müller Thurgau. Hlavní sezona ale začne až asi čtrnáct dnů po tradiční znojemské akci a skončí kolem desátého listopadu. Dokud není úroda ve sklepě, nemůžeme předvídat, jaká bude,“ řekl Hort.

Hlavní sklizeň plánuje o týden později než loni. „Záleží na tom, jak bude hrozen vyzrávat a jak se bude přeměňovat kyselina jablečná,“ dodal vinař.

Slibná úroda

Vinařství Waldberg začne se sběrem hroznů už příští týden ve středu. „Burčák, který je určený na znojemskou akci, děláme většinou z odrůdy Muškát a Müller Thurgau,“ přiblížil sklepmistr Pavel Filipovszki.

Podle něj by letošní kvalita vín měla být průměrná, možná i lehce nadprůměrná. „Hlavní sezona nám začne podle počasí. Potřebujeme ještě více slunce. Vzhledem k tomu, že vláhy bylo v dostatek, očekáváme dobrou kvalitu vína. Ale o ní rozhodne až příští měsíc,“ dodal Filipovszki.

Podle sklepmistra Modrého sklepa Nový Šaldorf Antonína Koníčka vypadá letošní úroda zatím dobře.

„Sluníčka bylo dostatek, přes léto i pršelo. Takže by měla být dobrá jak cukernatost, tak i objem sklizně. Záležet ještě samozřejmě bude na posledním měsíci. Vlhko a deště mohou znamenat větší výskyt chorob, cukr se v hroznech může zředit, ztrácel by se i extrakt a bobule mohou i popraskat. To by se ale mělo týkat hlavně sušších poloh, kde v létě tolik nepršelo. U nás se toho nebojím,“ řekl Koníček, který bude zpracovávat hrozny odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé a Müller Thurgau z Kraví hory a Načeratického kopce.

V Lechovicích plánují hlavní sklizeň podle obsahu cukru v bobulích. „Už začínáme zkoušet cukernatost hroznů. Podle ní plánujeme samotný sběr jednotlivých odrůd. Když máme tušení, že je dost vysoká, sebereme kbelík hroznů. Rozmačkají se a pak odebereme průměrný vzorek. Podle něj poznáme kvalitu a obsah cukru,“ řekl vedoucí provozu vinařství Roman Staněk.