Ten se právě v těchto dnech připravuje na soutěž České televize Hodina pravdy. „Zavolal mi produkční televize, jestli bych mohl udělat úkol do této soutěže. Natrénovat si ho a předvést v televizi,“ říká Huss. Cílem soutěže je oslovit rodinu, které štáb nařídí úkol a jeden člen rodiny se ho musí naučit do týdne. Pokud ho splní, každý z rodiny dostane dárek dle vlastního výběru. „Nakonec jsme přišli s nápadem s pěti půllitry. Soutěžící bude mít před sebou pětimetrovou úzkou desku a na konci bude pět kruhů. Tedy pět vyznačených míst, do kterých se musí účastník soutěže trefit s plnými půllitry,“ popisuje pravidla Huss.

Král výčepních trénuje ve své hospůdce ve Znojmě od druhého dubna a je to prý pořádná makačka. „Denně trénuji v průměru čtyři hodiny. Předevčírem jsem dokonce zkoušel sedm hodin v kuse. Není to žádná legrace. Je to těžký úkol,“ vysvětluje Huss. „K dispozici mám patnáct půllitrů a s nimi už se v pohodě trefím. Mám vlastně tři pokusy. Několikrát už jsem ale potřeboval jen sedm půllitrů,“ dodává.

Podmínkou je, aby se ani jedno pivo nepřevrhlo, nespadlo z pultu na zem a nesmí se vylít. „Zatím se neví, kolik bude mít soutěžící pokusů. Úspěšný ale bude, pokud se větší částí trefí sklenice do vyznačeného místa,“ upřesňuje Tomáš Huss.

Už dnes přijede do Znojma štáb televize a znojemský výčepní jim předvede, co dokázal. Ostré natáčení pak bude poslední den v květnu ve Františkových Lázních. Tomáš Huss se loni stal Králem výčepních a letos skončil na soutěži třetí. „Ještě lépe natočili pivo dvě ženy,“ popisuje s úsměvem Huss. Výčepním chtěl být od malička a postupně si svůj sen splnil. Spolu s bratrem vlastní i známou krčmu na Vranově, kde v létě natočí až tisíc piv denně. „Nejdůležitější je dobrá pěna. Ta se udělá tak, že se pivo natočí zhruba na třikrát. Člověk musí hlavně sledovat bublinky v pěně a pak je samozřejmě důležitý i způsob točení a míra. To vše se také hodnotí v soutěžích,“ prozrazuje svoje výčepní tajemství Tomáš Huss.