VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Král výčepu trénuje na Hodinu pravdy

ZNOJMO - Velká bílá pěna a dobře nachlazené pivo. Příjemný požitek pro spoustu lidí nejen během léta. Jak ale natočit pořádné pivo, to ví nejlépe znojemský Král výčepních České republiky Tomáš Huss.

17.5.2007
SDÍLEJ:

Tomáš Huss u výčepuFoto: DENíK/Darina Rubešová

Ten se právě v těchto dnech připravuje na soutěž České televize Hodina pravdy. „Zavolal mi produkční televize, jestli bych mohl udělat úkol do této soutěže. Natrénovat si ho a předvést v televizi,“ říká Huss. Cílem soutěže je oslovit rodinu, které štáb nařídí úkol a jeden člen rodiny se ho musí naučit do týdne. Pokud ho splní, každý z rodiny dostane dárek dle vlastního výběru. „Nakonec jsme přišli s nápadem s pěti půllitry. Soutěžící bude mít před sebou pětimetrovou úzkou desku a na konci bude pět kruhů. Tedy pět vyznačených míst, do kterých se musí účastník soutěže trefit s plnými půllitry,“ popisuje pravidla Huss.

Král výčepních trénuje ve své hospůdce ve Znojmě od druhého dubna a je to prý pořádná makačka. „Denně trénuji v průměru čtyři hodiny. Předevčírem jsem dokonce zkoušel sedm hodin v kuse. Není to žádná legrace. Je to těžký úkol,“ vysvětluje Huss. „K dispozici mám patnáct půllitrů a s nimi už se v pohodě trefím. Mám vlastně tři pokusy. Několikrát už jsem ale potřeboval jen sedm půllitrů,“ dodává.

Podmínkou je, aby se ani jedno pivo nepřevrhlo, nespadlo z pultu na zem a nesmí se vylít. „Zatím se neví, kolik bude mít soutěžící pokusů. Úspěšný ale bude, pokud se větší částí trefí sklenice do vyznačeného místa,“ upřesňuje Tomáš Huss.

Už dnes přijede do Znojma štáb televize a znojemský výčepní jim předvede, co dokázal. Ostré natáčení pak bude poslední den v květnu ve Františkových Lázních. Tomáš Huss se loni stal Králem výčepních a letos skončil na soutěži třetí. „Ještě lépe natočili pivo dvě ženy,“ popisuje s úsměvem Huss. Výčepním chtěl být od malička a postupně si svůj sen splnil. Spolu s bratrem vlastní i známou krčmu na Vranově, kde v létě natočí až tisíc piv denně. „Nejdůležitější je dobrá pěna. Ta se udělá tak, že se pivo natočí zhruba na třikrát. Člověk musí hlavně sledovat bublinky v pěně a pak je samozřejmě důležitý i způsob točení a míra. To vše se také hodnotí v soutěžích,“ prozrazuje svoje výčepní tajemství Tomáš Huss.

17.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Křišťálová Lupa 2017

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Ilustrační foto.

Z bývalé prodejny a restaurace vznikne nové kulturní centrum. Od května

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Opatření proti žloutence v Brně trvají dál, konec epidemie je v nedohlednu

Brno, jižní Morava – Stále řádí. I když nových pacientů nakažených žloutenkou typu A od minulého týdne nepřibylo, hygienici varují před velkým optimismem. Podle nich zatím nic nenaznačuje, že epidemie v Brně a okolí končí. 

Znojmo chce protáhnout úspěšnou sérii proti Ústí. Na zápas vyjelo o den dřív

Znojmo – Chvíli si mohli užít první vítězství v sezoně, ale teď už opět musí zbystřit. Fotbalisté druholigového Znojma se ve středu od šesti hodin večer střetnou na venkovním hřišti s Ústím nad Labem.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Jižní Morava - Rozdělat táborák a uvařit si v přírodě při kempování jídlo nebo spustit ohňostroj mohou Jihomoravané opět bez obav. Stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů kvůli suchu i vysokým teplotám totiž v úterý ve dvě hodiny odpoledne jihomoravský hejtman Bohumil Šimek odvolal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení