V kraji je totiž nemocných již více než čtyři sta lidí. „Dcera studuje v Brně, odkud se začala nemoc šířit hlavně v létě. Je jasné, že si dáváme stále velký pozor na to, jak, kde a co venku sníme. Dezinfekční mycí gel nosím stále v kabelce," nechala se slyšet Klára Nečasová, která nakupovala na znojemských adventních trzích.

Podle zjištění hygieniků mohou být zákazníci klidní. „Část kontrol již máme za sebou, další plánujeme na konec týdne. Zatím jsme nenašli žádnou závadu. Kontrolujeme především to, jak prodejci dodržují osobní hygienu, zda mají ve stánku napojenou vodu, případně to, zda používají dezinfekční gely na mytí rukou," sdělila Lucie Kovaříková ze znojemského pracoviště Krajské hygienické stanice.

Doporučení hygieniků
Zásadní je řádné mytí rukou po použití toalety, vždy před jídlem, po návratu domu z venku a důsledně dohlížet na hygienu rukou u dětí. Pro případ, kdy si lidé nemohou umýt ruce, je vhodné, aby měli u sebe malé balení dezinfekčního prostředku na ruce nebo dezinfekční jednorázové ubrousky. Nákaza žloutenky se přenáší fekálně-orální cestou – zejména nedodržováním zásad hygieny při konzumaci jídla a manipulaci s ním.

Podle krajské epidemioložky Renaty Ciupek by sami zákazníci měli ctít základní pravidla hygieny rukou. „Prodejci jsou proškolení a vědí, co mají dělat. Pokud jde například o to, že přebírají od lidí mince, toto se mi nejeví nebezpečné. Viry mají totiž omezenou životaschopnost a v suchém prostředí na povrchu mince nepřežijí příliš dlouho," poukázala Ciupek.

Dodala, že největším rizikem může být to, když si lidé po použití toalety neumyjí ruce nebo si je umyjí velmi ledabyle. „Pokud si pak koupí něco k jídlu, riziko nákazy může být velké. Jestliže si člověk není jistý, že má ruce skutečně čisté, měl by jídlo, které si dává venku, držet vždy v ubrousku," varovala Ciupek.

S hygieniky spolupracuje také znojemská radnice. „Na veřejných toaletách na Horním náměstí je kromě mýdla k dispozici i antibakteriální gel. O nutnosti koupit si speciální mycí gel jsme informovali i prodejce ve stáncích. Ti mají navíc vymezenou zvláštní kabinku na veřejných toaletách, jak požadovali hygienici," sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Ve Znojmě na infekčním oddělení nemocnice se objeví týdně jeden až dva noví pacienti s infekční žloutenkou typu A. „Pacientů je o padesát až šedesát procent více než obvykle," upozornil mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Epidemie se začala šířit na jaře mezi mladými narkomany bydlícími v brněnských squotech.