Chcete vědět, o čem jednala městská rada na svém posledním zasedání a jak se radní v jednotlivých bodech rozhodli? V Moravském Krumlově a Hrušovanech nad Jevišovkou to není žádný problém. Zájemce od těchto informací dělí jen chvilka na internetu. Ve Znojmě je ale čeká anabáze s oficiální žádostí.

„Nevidíme v tom problém. Každý může do výpisu usnesení rady po podání oficiální žádosti bezplatně nahlédnout,“ řekl tajemník města Vladimír Krejčíř. Tuto možnost podle něj v minulých dvou letech využili jen dva lidé. „Ani jednoho zájemce jsme neodmítli,“ dodal Krejčíř.

Redakce Znojemského deníku chtěla zjistit, jak a na základě jakých podkladů rozhodovali radní o umístění nového supermarketu na Přímětické ulici a zda měli šanci zabránit zničení historicky cenné budovy v této lokalitě. K informacím dostala přístup za tři týdny. Kvůli formálním chybám musela redakce podávat žádost dvakrát. Informace nakonec dostala dříve, než je zákonem stanovená lhůta třiceti dnů.

Znojmo patří zhruba ke čtvrtině bývalých okresních měst, která usnesení městské rady na internetových stránkách nezveřejňují. Vyplývá to z výzkumu obecně prospěšné společnosti Otevřená společnost.Organizace také před dvěma lety podle různých kriterií posuzovala informační hodnotu jednotlivých obecních webů. Znojmo tehdy skončilo na sto osmadvacátém místě ze sto čtyřiceti hodnocených webů.

„Posuzovali jsme zejména, jak zveřejněné informace působí preventivně proti korupci,“ řekl poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek. Jednoduchá dostupnost důležitých informací je podle něj klíčová pro vytváření transparentního prostředí na radnici. „Aktivní zveřejňování informací tak má daleko větší hodnotu,“ uvedl.

Znojemská radnice nyní připravuje novou podobu své internetové prezentace.

„O zveřejňování usnesení rady na našich webových stránkách jsme zatím neuvažovali,“ řekla mluvčí města Denisa Šipošová. Zájemci dnes na webu města mají k dispozici usnesení zastupitelstva, nic se ale nedozví například o práci jednotlivých komisí města nebo o rozhodování rady.

Otevřenější přístup k obyvatelům Znojma je přitom jedním z důležitých bodů programového prohlášení současné radniční koalice.