VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Inspektoři vyrazili na kontroly burčáku. Hlídají jeho původ i složení

Jižní Morava /REPORTÁŽ/ – Z vinařství v Rakvicích na Břeclavsku odjíždějí dva cyklisté. Přijeli na džbánek moravského burčáku a ve dveřích se míjí s dalšími hosty, už od pohledu odlišnými. Přijeli totiž z brněnské Státní zemědělské a potravinářské inspekce na kontrolu.

15.9.2015 2
SDÍLEJ:

Inspektoři vyrazili na kontroly burčáku. Hlídají jeho původ i složení.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Všimli jsme si cedule venku, máte burčák?" ptá se hned na úvod vedoucí oddělení kontroly vína Bronislav Pavelka.

Majitel Pavel Binder přitaká a kontrolory pouští dál. „Mám. V tyto dny z veltlínského červeného raného vína," říká a vede hosty k tanku se sedmnácti sty litry burčáku.

Z něj do plastové lahve odebírá dva vzorky po litru a půl. Jeden pro inspektory, druhý sobě jako kontrolní duplikát. „Hrozny máme z vlastních vinic," vysvětluje vinař a odpovídá tak na dotaz, jestli pro mošt oprávněně používá název burčák. Burčák je to jen tehdy, pokud hrozny pochází z České republiky a také je tu vinaři zpracují.

Má to svůj důvod. „Moravská půda dává révě specifický charakter, kterému se hrozny z jiné země mohou jen přiblížit," vysvětluje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Mošt s jiným původem se tak musí při prodeji nabízet jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Odebraným vzorkům inspektor nařezává vršky, aby v nich nahromaděný oxid uhličitý nevybouchl. Než jednu láhev odveze do brněnské laboratoře na rozbor, musí oba vzorky zapečetit. „Máme speciální bezpečnostní plomby. Když ji někdo utrhne, zabarví se," popisuje Pavelka.

Druhou láhev si schovává vinař do mrazáku. Kdyby nesouhlasil s výsledkem testování, má právo s duplikátem požádat o novou kontrolu. „Naštěstí jsem neměl nikdy nevyhovující burčák ani víno," říká s klidem majitel.

Inspektor ještě vypíše protokoly a pomalu se přesouvá do Brna, do sídla Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kde se moravské burčáky testují. Přebírá si je vedoucí laboratoře Dagmar Vošmerová. Kontroluje například přidanou vodu, původ lihu, ředění jablky, dobarvování nebo geografický původ hroznů.

Množství přidaného cukru laboranti kontrolují ve třech fázích. V první burčák překvašují na alkohol. „Vzorky necháváme přirozeně dokvasit do stádia mladého vína," vysvětluje vedoucí. Tento přirozený proces trvá tři až pět týdnů, zbytek kontrolního procesu zabere destilace a rozbor.

Za letošní rok brněnští inspektoři přijali zatím dvacet různých burčáků. Loni zkontrolovali sedmasedmdesát vzorků, z nich devět neprošlo. Výši pokut pak inspektoři určují i podle toho, kolik závadného burčáku majitel stihl prodat, než přišly výsledky.

Mošty, které rozborům nevyhoví, vyvěšuje inspekce na stránkách Potraviny na pranýři. Každý si tak může zkontrolovat, jestli kupuje pravý burčák.

KAROLÍNA PEŘESTÁ

Autor: Redakce

15.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Břeclav /TEST/ - Deník Rovnost testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

Rekordní trénink kaskadérů v Brně: hoření holé kůže i pády z dvaceti metrů

Brno /VIDEO/ - Dva nové české rekordy padly o víkendu v Brně. O jejich překonání se postarali filmoví kaskadéři, kteří ve městě trénovali hoření na holé kůži a pády z výšky.

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Brno - Do domácí péče již lékaři propustili policistu, který utrpěl vážná zranění při nehodě luxusního policejního auta. Jako spolujezdce přitom vezl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše. Pro Deník Rovnost to ve středu potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Sportovní auto sjelo s osádkou do příkopu letos v květnu v brněnských Chrlicích.

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Mikulov – Výstava ovoce a zeleniny, změny názvu i pokus o politickou akci. Pálavské vinobraní má za sebou dlouhou historii. Od prvního ročníku letos uplyne sedmdesát let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení