Téměř jedenapadesát milionů použila hrušovanská radnice na své letošní stavby a opravy. „Letos jsme dokončili druhou sportovní halu se zázemím. Je v ní i bar a venku posilovací zařízení s hřištěm na pétanque. Celkem vše stálo třiatřicet milionů korun," uvedl první muž hrušovanské radnice Miroslav Miloš.

Hrušovanští už mají také hotovou novou úpravnu vody i s přivaděčem pitné vody. „Práce přišly na patnáct a půl milionu korun. Také jsme nechali zrekonstruovat budovy pro městský archiv za osm set tisíc korun. Další akcí byla výsadba I. etapy lesoparku za šest set tisíc korun," doplnil Miloš s tím, že před dokončením je také restaurování stropu v budově radnice.

„Máme zde prvotinu od Alfonse Muchy a vypadá to, že strop bude pěkný a barevný v renesančním duchu. Opravy budou stát něco přes půl milionu korun," řekl starosta Miloš.

Vedení Znojma poskytlo desítky milionů na opravy škol a školek. „Mezi nejvýznamnější letošní investice Znojma byly opravy našich škol a školek. Vyšly na čtyřiadvacet milionů korun. Neméně významná je také rekonstrukce další části Dolního parku," sdělil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

V parku jsou nyní desítky nových stromů. „Celkem je tam osmaosdmdesát stromů," informovala již dříve mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Moravskokrumlovští si letos koupili zámek. Představitelé města se shodli, že bude nejlepší, když bude ve vlastnictví města a oni se o něj budou starat. „Nejvíce jsme letos utratili za nákup zámku. Stál nás čtrnáct milionů korun. Další peníze jsme použili například na opravu hřbitova na ulici Palackého u farního kostela. Práce stály dva a půl milionu korun. Dva miliony korun stála oprava kotelny na radnici, milion nás stálo dětské hřiště," vypočetl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Město má se zámkem velké plány. Starosta upozornil, že v současnosti město počítá s opravami dvou křídel. „Nyní se budeme zabývat jižním a východním křídlem. Prvním úkolem je odstranit nevhodné a nevyhovující dostavby tak, abychom zámek stavebně vrátili do podoby, kdy ho v roce 1945 opustili poslední soukromí vlastníci," přiblížil Třetina.

Letos se opravovalo a stavělo i v Miroslavi. „Například do kanalizace v ulici Na kopci jsme dali milion a čtyři sta tisíc. Za osm set tisíc jsme opravili střechu na radnici, o dvě stě tisíc méně stála oprava střechy na škole. Další peníze bude stát sanace svahu v Údolní ulici," naznačil starosta města Augustin Forman s tím, že peníze šly třeba i na nový povrch na dětském dopravním hřišti. Práce stály bezmála půl milionu korun.