Znojmo je druhé největší město v kraji, leží pár kilometrů od hranic s Rakouskem. Je ale také jednou ze dvou okresních měst, kterému chybí fungující průmyslová zóna. Řada tradičních zaměstnavatelů jako Fruta, keramička a někdejší výrobce obuvi Gala v minulých letech zkrachovala. Nezaměstnanost v okrese sice postupně klesá, přesto patří k nejvyšším na jihu Moravy.

Potenciál města je velký, region ho ale zatím neuměl využít, míní urbanista a tvůrce posledního návrhu znojemského územního plánu Vladimír Klajmon.

Minimálně menší rakouské firmy by o podnikání ve Znojmě zájem měly, tvrdí Irena Krčilová z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy. "Pro investory je ale opravdu jedním z nejdůležitějších kritérií dopravní dostupnost," poznamenala. O obchvatu Znojma se mluví posledních 20 let. Jeho stavba začala až letos.

Ve Znojmě zatím kromě silnic chybí i volné plochy. Nevyužitá je stále část současných průmyslových ploch, kde působily právě zkrachovalé firmy. "Když ale přijde investor a požaduje pozemky, nemáme mu co nabídnout," uvedla Alena Šrubařová ze znojemské radnice.

Město kdysi uvažovalo o průmyslové zóně v jižní části mezi silnicemi na Hatě a Načeratice. To je jediná větší rovná plocha v katastru, uvedl Klajmon. Záměr ztroskotal kvůli možnému narušení životního prostředí. Navíc pozemky mají bonitu jedna, a využít je pro průmysl bylo podle úředníků nevhodné.