Zastupitelé budou na své pondělní schůzi hlasovat o dvou jménech. „Politické hnutí ANO na místostarostu navrhuje Jana Blahu a do rady Davida Štolpu," sdělila místostarostka Olga Štefaniková (ANO). Sedmapadesátiletý učitel Blaha již působí od začátku volebního období v radě města. Přechodem do funkce místostarosty se uvolní jedno místo radního, které koaliční smlouva přiznává hnutí ANO. Proto má do rady povýšit jednatřicetiletý podnikatel Štolpa.

Sociální demokracie návrhy svých koaličních partnerů akceptuje. „S návrhy nemáme problém a souhlasíme s nimi. V pondělí půjdou do zastupitelstva," potvrdil sociálnědemokratický místostarosta Jan Grois.

Opozice nechává obsazování postů téměř bez komentářů. „Je to čistě věc koalice," uvedl lídr Změny Jiří Ludvík. Vzápětí však avizoval, že opozice si své v pondělí řekne. „Nedostali jsme odpovědi na řadu otázek, proto se budeme ptát znovu. Chceme řešit fotbalový stadion a další záležitosti," sdělil Ludvík.

Za věc koalice označil nominace i lídr občanských demokratů Petr Nezveda. „Je to věc ANO a jejich koaličních partnerů. Ať si to ANO v téhle koalici užije," poznamenal Nezveda. I on očekává diskusi spíše o fotbalovém stadionu či dalších tématech.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského může koalici čekat klidnější soužití. „Je to nejjednodušší a nejlogičtější řešení situace. Klid v koalici bude do případného příštího sporu. Jak dlouho klid potrvá, záleží na dalším směřování koalice. ANO je pořád nové a nevypočitatelné," uvažoval Příkazský. Jak dodal, ANO čeká volba mezi pragmatickou spoluprací v koalici a aktivnějším vystupováním. „Potenciál pro konflikty proto zůstává. Uvidíme, s čím bude případně přicházet a jak to bude vyhovovat partnerům," naznačil.

Bývalý místostarosta Jan Fiala složil funkce i mandát zastupitele v polovině ledna. Čelil kritice kvůli dřívějším dluhům za městský byt a dalším pohledávkám.