Jaroslavičtí vinaři dosud otevírali své sklepy počátkem srpna. A návštěvníků přijíždí každé léto hodně. „Loni jich bylo kolem devíti set padesáti. Hledali jsme proto způsob, jak návštěvníkům nabídnout nějakou další příležitost, abychom zájem o jaroslavické sklepy nějak rozložili," uvedl předseda spolku jaroslavických vinařů Dušan Kudlík.

Nakonec se Jaroslavičtí rozhodli pro premiérové Ochutnávání mladých vín, které chystají na sobotu šestého února. „Najít termín není úplně snadné, protože na jaře tu máme tradiční košt, na podzim je zase znojemské vinobraní. Nakonec nám tedy vyšla zima. Na mnoho hostů letních otevřených sklepů máme kontakt, proto jsme je už o letošní novince informovali. Zájem je těžké odhadovat, ale víme, že v Jaroslavicích už v daném termínu není volné ubytování. Celkem odhaduji, že může přijet kolem tří stovek lidí," dodal Kudlík.

Úspěšným průkopníkem zimního otevírání sklepů jsou na Znojemsku vinaři a představitelé obce v Dobšicích. „Letos Putování po sklípcích pořádáme třináctého února a půjde o jedenáctý ročník. Sjíždí se sem příznivci vinařské turistiky z celé republiky. Pokud nebude obzvláště nepříznivé počasí, očekávám, že návštěvníků bude opět kolem tisícovky," řekl dobšický starosta Jaroslav Jenšovský.

Že sklepy otvírají v zimě po Šaldorfských také Jaroslavičtí, vinaři nevadí. „Jsme vinařský kraj a lidí, kteří spojují víno s turistikou, stále přibývá. Vidíme to například v létě na cykloturistech na vinařských stezkách. Proto je jen dobře, že přibývá i akcí a zájem se rozprostře mezi více obcí," uvažoval Jenšovský.

Oživit vinařskou sezonu v regionu chce i spolek VOC Znojmo. Od dubna totiž na silnice mezi vinařské obce v okolí Znojma vyšle zbrusu nový Vinobus. „K podpoře, kterou našemu projektu poskytl Jihomoravský kraj a město Znojmo, se nyní připojily dvě další obce, Chvalovice a Tasovice," oznámil šéf spolku František Koudela s tím, že s dalšími obcemi bude spolek o podpoře znovu jednat.

Tasovičtí chtějí podpořit místní vinaře a ukázat, co je ve vsi zajímavého. „Tasovické vinařství se po prodlevě znovu dostává do popředí, přibývá i mladých menších vinařů. Zastávka bude poblíž poutního kostela zdejšího rodáka sv. Klementa Hofbauera. Stojíme o to, aby si Tasovic všimli další návštěvníci," uvedl starosta Josef Sabáček. (mm)