Potemnělé okolí jevišovické sýpky nutilo každého, kdo chtěl rychle do tepla, otevřít dveře restaurace Na sýpce. Aby ne. Venku mínus šest stupňů Celsia, uvnitř teplo, čaj či sklenka něčeho ostřejšího a především přehlídka kulinářského umění z oblasti domácích zabíjaček. Sobotní lednový večer patřil dlouho avizované soutěži Jevišovická jitrnice.
V Jevišovicích ji uspořádali již podesáté. „Letos tady máme rekordních pětatřicet vzorků jitrnic ze všech koutů České republiky. Od Jevišovic, přes Brno až třeba po Sokolov v západních Čechách. Takže ochutnávejte a hodnoťte," vyzývá za organizátory místostarosta Jevišovic Radomír Hubatka.
Dva stoly jsou zcela zaplněné desítkami talířů se soutěžními vzorky. „Tak která se ti líbí? Dvanáctka, osmnáctka a třicítka?" ptá se mladá žena své dcerky a společně vybírají nejlákavější kolečka nakrájených jitrnic z talířů označených čísly.
V prvním patře sýpky to hučí jako v úle. U výčepu se směje starosta nedalekých Želetic Miroslav Bazal při rozhovoru s prvním mužem Jevišovic Pavlem Málkem. „Vyhrajeme my. Máme tady nejlepší, tradiční Želetickou jitrnici," vyhlašuje sebevědomě Bazal a svým přátelům odnáší několik půllitrů s pivem.
Do hlaholu hovorů lidí, kteří obsadili všechny stoly restaurace, zní dunivá hudba. V rohu totiž hrají harmonikář a muž, který obsluhuje vozembouch. Lidé se skvěle baví a ochutnávají voňavé jitrnice.
CELOU REPORTÁŽ SI PŘEČTETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ ZNOJEMSKÉHO DENÍKU ROVNOST