„Důvod je zřejmý, lidé už přestávají prasata chovat,“ soudí jeden ze zakládajících organizátorů klání Radomír Hubatka. Letos budou lidé tu nejlepší jitrnici vybírat z dvaadvaceti vzorků. Loni jich bylo pětatřicet. „Možná tu ekonomickou následuje i jitrnicová krize,“ směje se Hubatka. Ochutnávačů ale neubývá. „Akce se účastní sedmdesát až osmdesát hodnotitelů,“ dodal.

Do Jevišovic se letos sešly vzorky od místních i z okolních vesnic. „Chuť je klasická, přesto se ale liší. Každý řezník má svoje koření a poměry, ve kterých míchá suroviny,“ soudí Hubatka.

A co dělá jitrnici dobrou jitrnicí? „Když je dobrý prase a člověk to dělá s láskou, podaří se i jitrnice,“ řekl Josef Svoboda. A ví o čem mluví. Soutěž zatím vždy vyhrál. „Do jitrnic dávám jen to, co tam patří. Nic speciálního. A kořením vždy podle oka. Prostě přiměřeně,“ dodal.

Letos se ale svého prvenství musel Svoboda vzdát. Cenu za nejlepší jitrnici si odvezl Pavel Teleki ze Suchohrdel. Vzorky hodnotilo téměř sto lidí.

I když chuť jitrnic módě nepodléhá, soutěž stojí za to pořádat. „Každá rodina má prostě svůj speciální recept. A navíc se všichni dobře baví,“ dodal Hubatka.