„Zveme všechny občany na demonstraci, kterou vyjádříme svůj nesouhlas s celkovou koncepcí revitalizace Městského parku ve Znojmě. Zejména pak s rozsáhlým kácením stromů v Dolním parku, které vedení města plánuje na nejbližší měsíce," uvedli organizátoři na facebookovém profilu Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

Z Komenského náměstí se shromáždění přesunou přes Kovářskou ulici, Horní náměstí a na ulici Obrokovou. „Prosíme všechny, aby neváhali a přišli k této důležité otázce vyjádřit svůj názor a občanský postoj," vyzvali pořadatelé na Facebooku.

Kritici dosavadní obnovy znojemských parků přitom k protestní akci přistoupili až poté, co radnice opakovaně odmítla jejich pokusy o dialog. Návrhy týkající se postupné obnovy parku, druhu dřevin a mobiliáře nikdo nebral v úvahu. „Park je klenot Znojma, ale radnice na něj nepohlíží jako na naše kulturní dědictví. Nikdo nezpracoval stavebně historický průzkum a vítězná architektonická kancelář dostala zcela volnou ruku," upozornil předseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě Otto Bouda.

Než pošlou úředníci do parku dělníky s pilami, musí vyčkat na to, jak dopadne odvolání spolků, které podepsali kromě Okrašlovacího spolku také zástupci Za Znojmo přívětivější a Občané pro Znojmo. „Pokusím se rozhodnutí úředníků zvrátit," slíbil Petr Lazárek, který aktivně vystupoval již při kácení Středního parku před třemi lety.

Podle kritiků ke kácení chybí objektivní důvody. „Rizikové stromy padly k zemi již loni. Tam jsme nic nenamítali. Nyní mají ale kácet stromy, které mají před sebou ještě minimálně pět až deset let života," dodal Lazárek.

Podle mluvčí města Zuzany Pastrňákové vychází vedení Znojma při revitalizaci parku z dokumentu Péče o stromy, zpracovaného v roce 2014 arboristy. „Zahrnuje výčet dřevin, které je nutné asanovat vzhledem k revitalizaci aleje a které nemají na lokalitě další perspektivu. Stromy, které se ještě těší dobrému stavu a mají perspektivu v parku zůstat, jsme v aleji a nejbližším okolí ponechali," uzavřela mluvčí radnice.

Odpůrci však tvrdí, že se jedná o osud prakticky celé aleje v Dolním parku. „Spolky se v minulých dnech odvolaly ke krajskému úřadu proti záměru pokácet přes čtyři desítky vzrostlých stromů, včetně prakticky celé centrální aleje," napsali na Facebooku.

Pod petici se podepsala také znojemská rodačka Martina Preissová, rozená Stehlíková. „Hluboce mne stále starosti mého rodného města zasahují, ačkoli již dlouho v něm nežiji. Nejde zapomenout na mé každodenní cesty znojemským parkem za dob studií, nevymažou se mi nikdy z paměti ani promenádní koncerty v altánu. Nikdo mi nevymaže z hlavy ani chvilky s mým dědečkem, akademickým malířem A. F. Stehlíkem, který v našem parku často kreslil. Miloval stromy v každé roční době, jejich kmeny, koruny, barvy listů i stín vrhající na zem," napsala Preissová v dopise, jehož celé znění zveřejnil Okrašlovací spolek na svém profilu.