Na degustaci vína do Chvalovic nebo třeba na houby do údolí Klaperova potoka mohou lidé vyrazit o tomto víkendu. Znojemsko jim nabízí hned několik zajímavých akcí. Na bohatý hudební zážitek v sobotu lákají také organizátoři festivalu Wake Up ve Znojmě.

„Letos se návštěvníci mohou těšit hned na tři scény. Na venkovním open-air podiu vystoupí oblíbené kapely, jako je našlápnutá taneční sestava Skyline nebo pop-punkoví Zakázaný Ovoce. Nadprůměrné obsazení slibuje také taneční scéna, kde se představí výrazná znojemská dýdžejská sestava Gat Electra. Třetí scéna pak bude věnována hip hopu a příbuzným žánrům," přiblížil hlavní organizátor Wake Upu Pavel Kovařík.

Na pátém ročníku festivalu vystoupí také zpěvák a multiinstrumentalista ze Spojených států amerických Rocky Leon nebo kapela XCORE. Mezi největší lákadla taneční scény patří DJ Orbith, Nik 77 nebo Angličan Jag Kiranmay.

Doslova s ohněm si v sobotu mohou hrát návštěvníci Slavností harmonie ve Znojmě. V pátek tam totiž začal první ročník tohoto festivalu, jehož ústředním motivem je právě oheň. „Inspirovali jsme se akcemi v Anglii, kde ctí Matku Zemi a na její počest konají slavnosti. Rádi bychom zprostředkovali atmosféru, kde by lidé mohli alespoň na chvíli přestat vnímat čas, znovu pocítit spojení s přírodou a cítit radost ze samotného bytí," vysvětlila  jedna z organizátorek Jitka Mikulášková.

Návštěvníci se mohou zapojit do tvořivých dílen, zacvičit si jógu nebo přijít na besedu s cestovatelem Rudolfem Švaříčkem. Děti se mohou těšit na bubnování nebo sportovní aktivity. V neděli festival zakončí procházka Gránickým údolím.

Setkání Hevlínů

Zajímavý program slibují také organizátoři Česko-rakouského setkání Hevlínů. „Celkem by mělo přijít tak pět set Hevlíňanů, většina z nich přijede z Rakouska. Na programu bude například vystoupení mažoretek či dechová hudba," přiblížil starosta Hevlína na Znojemsku Drahomír Nosek.

Slavit v sobotu plánují také v Hrušovanech nad Jevišovkou. Vystoupí tam třeba bavič Václav Faltus a děti z tamní mateřské a základní školy. K vidění bude také historický tanec a šerm nebo imitátorské vystoupení Michaela Jacksona. Večer slavnosti zakončí ohnivá show.

Na ochutnávku vín zvou pak v sobotu Chvalovičtí, kteří otevřeli hned jedenáct vinných sklípků. „Pro tuto akci jsme si vybrali nejmalebnější ulici v okrese – Chvalovickou sklepní uličku," věří Pavel Filipovszki z Vinařství Waldberg Vrbovec, které se na akci podílí.

Kromě ochutnávky je pro návštěvníky připraven kulturní program. „Vystoupí cimbálové kapely z Valtic a z Mikulova, takže návštěvníci se mají na co těšit," pozval Filipovszki.

Také houbaři si tento víkend přijdou na své. Česká vědecká společnost pro mykologii pro ně připravila procházku údolím Klaperova potoka, při které se budou učit poznávat běžné i méně známé druhy hub.

Spokojeni by o tomto víkendu mohli být i milovníci rychlé jízdy. Závody motokár na sobotu připravili v Jevišovicích. Soutěž zahrnuje kategorii týmů, jednotlivců mužů a jednotlivců žen. Pro diváky je vstup zdarma.

V neděli se pak uskuteční finálový závod horských kol Velká cena města Znojma. Soutěžící pojedou okružní trasu od Městského lesíku.

PETRA SVITAVSKÁ