Dodavatelé stavby v celkové hodnotě sedm set třicet dva milionů korun si oproti původním šestatřiceti měsícům, během kterých měla být celá rekonstrukce provedena, zkrátili termín na polovinu. Letošní květen je měsícem, kdy by stavbaři měli říct: hotovo.

„Stanovené termíny se nám daří dodržovat. V těchto dnech je již kompletní kanalizace v zemi a zbývá už jen dodláždit část ulice Dolní Česká a několik metrů ve starém městě,“ řekl ředitel znojemské stavební firmy Stanislav Hahn.

Nyní dokumentace

Dodavatelé stavby nyní připravují kompletní dokumentaci, kterou do konce dubna předají Zájmovému sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko.

„Investorovi předložíme do třicátého května kompletní dokumentaci, ve které budou také protokoly o zkouškách funkčnosti kanalizace a odborná vyjádření, upřesnil Hahn.

Stavební firmy se při práci nesetkaly se závažnějšími problémy. Podle oficiálních vyjádření je jen pozdržela první zima a záplavy. Letošní mírné zimní období umožnilo dělníkům dohnat termíny, takže případná penalizace dodavateli nehrozí.

„Zásadní problémy jsme opravdu nemuseli řešit. Byly to běžné pracovní věci. Více než na samotnou práci byla ale tato akce náročná na organizaci,“ upřesnil Hahn.

Stavbařům šlo především o to, aby lidé byli jejich prací co možná nejméně omezeni.

Přesto si ale někteří obyvatelé Znojma myslí, že omezení provozu bylo dlouhé. „Horní Česká byla rozkopaná tři čtvrtě roku. Tržby mi proto poklesly až o padesát procent,“ řekl živnostník Jaroslav Novotný, který má provozovnu přímo na České.

Splněné termíny

Stavbaři jsou však přesvědčeni o rychlém postupu prací. Termíny by údajně nebylo možné plnit, kdyby všichni navzájem nespolupracovali.

„Bez spolupráce úředníků, kteří mají potřebnou pravomoc a využívali zkrácených termínů při rozhodování a povolování například uzavírek, by náš termín pro celou stavbu nebylo možné splnit,“ pochválil Hahn spolupráci s úředníky.

Také vedení města je s postupem prací spokojeno. „Harmonogram je dodržován, mnohdy jsou některé ulice opraveny ještě v předstihu,“ řekl místostarosta Znojma Jan Blažíček.

Vyvrátil také spekulativní informace o tom, že nebude dost prostředků na kvalitní opravy a úpravy povrchů silnic.

„Peněz je dostatek, dokonce je i přebytek, ze kterého se opraví také některé další chodníky ve městě,“ dodal Blažíček.