Starosta si je zároveň vědom, že pokud by stát peníze neposlal, musela by patrně platit obec. „Stavba kanalizace je hotová. Stavěli jsme na tři etapy. Jedna část je již zkolaudovaná, druhá je před kolaudací, třetí část je také hotova a jen čekáme na nějaké dokumenty ke kolaudaci," uvedl Hala.

Božičtí i lidé, kteří tudy jen projíždějí, si užívají i opravených silnic a chodníků. „Stavba je tedy hotová. Pokud se týká peněz, pozastaveny byly poslední dvě platby, ale z fondu nám přislíbili, že v nejbližší době peníze uvolní," řekl Hala.

Představitelé Zájmového sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko přitom před dvěma týdny upozornili, že na základě jistého rozhodnutí soudu může být placení těchto staveb ohroženo. Informaci zveřejnila mluvčí znojemské radnice, jejíž starosta Vlastimil Gabrhel je zároveň předsedou vodárenského svazku.

Problematické losování

„Financování staveb, jejichž dodavatel byl vybrán losováním, v současné době pozastavil Státní fond životního prostředí na základě pokynu ministerstva financí. Stalo se tak v reakci na rozsudek Krajského soudu v Brně, který vyhověl žalobě jisté stavební firmy. Ta si totiž stěžovala na průběh losování u zakázky na stavbu obchvatu moravské obce Domaželice. V tomto případě bylo použito losovací zařízení Ve-Zak," sdělila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Podle mluvčí se toto pozastavení týká také nejedné stavby na Znojemsku.

„Mimo jiné jde o dostavbu kanalizace v Božicích, jejímž investorem je právě svazek obcí. Celková hodnota investice činí dvaaosmdesát milionů korun, přičemž ještě zbývá profinancovat deset milionů," informovala mluvčí.

Podle starosty Božic však byla konečná vysoutěžená cena nižší. „Pokud vím, šlo o sumu dvaasedmdesát milionů korun," dodal Hala.

Kdo tedy nakonec zaplatí posledních deset milionů korun, není v tuto chvíli naprosto jasné. „Stát se může cokoli. Svazek jako investor by to nějak musel řešit. Teoreticky bychom nakonec museli platit z obecní pokladny. Osobně ale problémy neočekávám, vím, že na fondu ty peníze jsou," dodal Hala.

Předseda vodárenského svazku Vlastimil Gabrhel doufá, že peníze za stavbu v Božicích nakonec stát poskytne. „Věříme, že očekávané stanovisko ministerstva uvolní financování těch akcí, jejichž výběrová řízení proběhla bez kolizí, respektive s jiným losovacím zařízením. Tak tomu bylo i v případě akce Božice," konstatoval Gabrhel.

Předseda svazku si zároveň pochvaloval, že bylo prozíravé, když pro nákladnou rekonstrukci úpravny vody ve Znojmě nakonec svazek nepoužil výběr zhotovitele formou losování. „Byť se losovalo ručně, ocitli bychom se nyní ve více než nepříjemné situaci," dodal Gabrhel.