Z dálky vše pozoruje majitel Kempu Výr Karel Mucha. „Teď ve tři hodiny odpoledne tady je přibližně tisíc lidí a další stále přijíždějí. Asi devadesát procent tvoří lidé z Rakouska, festival totiž připravili právě rakouští pořadatelé," říká ve stínu slunečníku Mucha.

Zbylí hosté jsou z Velké Británie, Belgie, Španělska, Holandska a dalších zemí Evropy. „Je tu i několik lidí z naší republiky," dodává Mucha.

Stovky mladých lidí odpočívají v parném odpoledni ve stínu stromů. Jsou usměvaví, mnoho z nich má na opálených tělech tetování. Svým chováním či oblečením mohou vzdáleně připomínat hippies šedesátých let minulého století.

U břehu sedí mladý muž a pozoruje lidi, dovádějící ve vodě. „Přijel jsem z Rakouska, už jsem tu byl vloni. Jsou tu báječní lidé, počasí vyšlo, pěkná je i voda," svěřuje se ochotně muž, který se představil jen jako Benjamin. Zatím jen odpočívá. „Tančit budu, kdykoliv budu chtít. Třeba i v tomhle vedru," usmívá se Benjamin.

A proč přijeli vyznavači psychedelické muziky právě do Kempu Výr? „Pořadatelé vybrali skvělé místo už loni, vše bylo bezvadné, a tak jsme uvítali, že se i letos můžeme v klidu pobavit a zatančit si na tomto pěkném místě u vody. Je tu fakt velká pohoda," nešetří zářivými úsměvy tmavovláska, která se představila jako Marianne.

Lidé se baví a těší se na večer. „Ano, vše bude ještě zajímavější, až zapadne slunce. Budeme tančit až do rána," naznačuje přítel tmavovlásky se zajímavým tetováním na břiše.(dak)