„Ze stovky klíšťat je zhruba jedenáct infikovaných, většinou boreliozou,“ řekla epidemioložka z hygienické stanice ve Znojmě Magdaléna Syková.

Borelioza naštěstí není tak nebezpečná. Z pětaosmdesáti procent se u lidí projevuje červenou skvrnou v místě kousnutí. „Většinou flek nebolí ani nesvědí. Je nejlepší ihned vyhledat lékaře, který nasadí antibiotika. S boreliozou není třeba marodit,“ popsala Syková. „Ve druhém případě, což bývá velmi málo, se lidem žádný flíček neobjeví, ale zhruba po měsíci od kousnutí je začnou bolet svaly a klouby,“ dodala Syková.

Už nyní hlásí lékaři na Moravě několik pacientů s boreliozou.

„Celkově dosud onemocnělo sto dvaadvacet lidí, z toho jsou dva ze Znojma, “ sdělila vedoucí protiepidemického odboru v Brně Renata Vaverková. Podle lékařů se pacienti s boreliozou objevují letos po celý rok kvůli teplé zimě.

Horší variantou onemocnění, které lze dostat po kousnutí klíštětem, je encefalitida.

„Je to zánět mozkových blan. Pacienta zprvu začne bolet hlava a trpí světloplachostí,“ uvedla Syková.

I v tomto případě je důležité vyhledat ihned lékaře. Letos ale zatím pacienty s encefalitidou na Znojemsku neošetřovali. „Počet onemocnění v regionu každý rok klesá. Jedním z důvodů je fakt, že lidé mají strach a nechávají se více očkovat. Pacienty s boreliozou máme naopak často,“ řekl primář infekčního oddělení znojemské nemocnice Aleš Krkoška.

Počet lidí, kteří chtějí očkování, se letos zvýšil. To potvrzují praktičtí lékaři. „Lidí na očkování je letos opravdu hodně, ale bohužel stále nejsou vakcíny. Pokud by nepřišly včas, museli by se pacienti, kteří mají za sebou první dávku, nechat znovu přeočkovat,“ vysvětlila lékařka Eva Sikorová.

Ve znojemských lékárnách vakcíny stále nejsou. Podle nových zpráv hygieniků ale budou do čtrnácti dnů.

„V Česku je už pětačtyřicet tisíc nových dávek. Přednostně vakcínu dostanou pacienti, kteří mohou dostat druhou dávku,“ řekla Syková. Mezi první a druhou dávkou musí být odstup nejdéle tři měsíce. Na třetí vakcínu mohou lidé počkat až dvanáct měsíců.