Chlapec pokyvuje hlavou a evidentně se těší, až vyjede na trať. Loni totiž ještě závodil v odrážedlech, letos je už z něho cyklista. „Zatím máme čas, jako první totiž pojedou starší holky," ozývá se z hloučku Jakubových příznivců. A skutečně, na startu už se řadí dívky a moderátor akce rozdává poslední pokyny. Mladé cyklistky se dozvídají, kolik kol musí ujet. „Poslední kolo ohlásí jako tradičně zvon. Kdo má zájem o tuto důležitou funkci zvoníka, může se u mě přihlásit. Výzva platí samozřejmě jen pro děti," ozývá se hlas z amplionu.

Kolo pro životLetošního ročníku akce se ve Znojmě zúčastnilo na 2300 závodníků. Dospělí změřili své síly na třech různě dlouhých trasách. Děti soupeřily v jedenácti věkových kategoriích na kolech i odrážedlech.

Dospělí, kteří startují později, se zatím pobaveně zastavují u vystavených dřevěných kol, na kterých se někteří odvážlivci pokusí zdolat závodní trať. „Musí to být strašně těžké, neumím si ani představit, že na takových bicyklech lidé dříve jezdili," kroutí hlavou Renata Němcová, která přijela do Znojma s přáteli. „Kromě jízdy na kole milujeme také hezkou přírodu a samozřejmě burčák. Tady máme všechno pěkně pohromadě. Doufám, že se nám podaří dovézt i pár lahví burčáku domů," pokyvuje hlavou a studuje propozice k závodu.