V radě města již zasedá nestranický člen komunistického klubu Jan Kárník, který ale oficiálně jednal z vlastního rozhodnutí, aby pomohl koalici k většině. Návrh komunisty přizvat k přímému a otevřenému podílu na vládě již schválili na svém sněmu znojemští členové hnutí ANO. „Tento model kopíruje výsledek komunálních voleb, které ve Znojmě vyhrála ČSSD před komunisty a naším hnutím. Není to tedy žádný nový objev, ale spíše návrat k variantě, která už jednou ležela na stole," řekl k tomu předseda znojemského ANO a městský radní David Štolpa s tím, že jde o způsob stabilizace vládnoucí koalice po zbytek volebního období.

Vstup komunistů do městské vlády by matematicky měl zajistit klidnou většinu devatenácti hlasů od jedenácti zastupitelů sociální demokracie a po čtyřech od komunistů a zastupitelů ANO. Právě klub hnutí ale pozvání adresované komunistům rozpoltilo. Funkci místostarostky i členství v hnutí složila místostarostka Olga Štefaniková. „Do politiky jsem za Hnutí ANO vstupovala s tím, abych na komunální úrovni prosazovala jeho programové priority, ne proto, abych se aktivně podílela na spolupráci se stranou, jejíž hodnoty a ideologii zásadně nesdílím," uvedla Štefaniková. V koalici naproti tomu zůstávají její kolegové z hnutí místostarosta Jan Blaha a radní Štolpa. Štefaniková jako nezařazená zastupitelka hodlá hlasovat podle svého přesvědčení, podobně se zřejmě zachová Robert Juránek, čtvrtý zastupitel zvolený za hnutí.

Samotní komunisté poukazují na to, že o přímý podíl na vedení města stáli už po volbách. „Už po volbách jsme mluvili o tom, že chceme otevřenou a přímou spolupráci. V minulém období jsme byli jakési plus jedna a to se příliš neosvědčilo. Valnou radost z toho ale nemám, kvůli nevyzrálosti, kterou projevilo hnutí ANO," řekl lídr komunistů Petr Krátký.

Nové koaliční partnerství komunistům zřejmě přinese druhé místo v radě. „Situace k tomu dospěla, a pokud zastupitelstvo zvolí místostarostou nominanta KSČM, je to jedno z možných řešení," doplnil Ludvík Hekrle (KSČM), nynější uvolněný předseda finančního výboru zastupitelstva. Funkci místostarosty zastával v letech 2002–2006 a nyní se do ní možná vrátí. V takovém případě bude nutné zvolit nového předsedu výboru. „Souběh funkcí zákon ani nepřipouští. Je možné, že vedení klubu nabídneme opozici, podrobnosti jsou ale stále v jednání," podotkl Hekrle.

Opozice na chystané změně oceňuje snad jen to, že je zjevná. „Alespoň se odkryje to, co už fungovalo od minulého volebního období a všichni se ke spolupráci otevřeně přihlásí. Jen se divím zastupitelům ANO, kteří před volbami mluvili a smýšleli jinak, nebo se to tak tehdy alespoň zdálo," glosoval lídr Pro Znojmo Jiří Kacetl. Žádnou změnu od rekonstruované koalice neočekává. „Znojmo postrádá vizi, a ani v nové sestavě není nikdo, kdo by ji dokázal předložit a naplňovat," poukázal zastupitel.

Pro lídra Změny Znojmo Jiřího Ludvíka je očekávaný vstup komunistů do koalice logickým vyústěním situace. „Pozitivního nevidím vůbec nic. Oficiální koalice s komunisty, tedy s nedemokratickou stranou, znamená, že město se silnou komunistickou minulostí se dostává zpět do jejího područí. Není divu, současná radnice naprosto nic nedělá, proto se potřebuje spojit s komunisty, kterým vždy šlo také jen o moc," kritizoval Ludvík.

I politolog Jaromír Příkazský poukázal na tradičně silnou pozici komunistů v městské politice. „Účastnili se většiny polistopadových koalic. Jejich zastupitel byl ostatně i v té nynější, jde tedy spíše o otevřené pojmenování situace existující od voleb," uved Příkazský. U voličů si ANO podle něj ublížit nemusí. „Některým to vadit může, ale hnutí těží ze své nevyhraněnosti. Oslovuje voliče napříč spektrem a to mu dovoluje vstupovat do koalic i s konservativními stranami, i s komunisty. Na druhé straně je vidět, že má potíže s vnitřní jednotou a je vidět, že tradiční strany ji udrží snáz. Pokud zejména sociální demokracie vydrží jednotná, může už nová koalice do voleb vydržet. " podotkl Příkazsky.

Místostarosta Znojma a předseda okresní organizace ČSSD Jan Grois naznačil, že nelze srovnávat politiku komunistické strany na celostátní a komunální úrovni. „Zde hrají mnohem větší roli osobnosti a komunální témata. Nová podoba koalice nyní odpovídá více volebním výsledkům, kde byla zcela jasná převaha levice," uzavřel místostarosta Gro­is.

Nový místostarosta by mohl vzejít z pondělního zasedání zastupitelstva města, které začíná ve tři hodiny v zasedací místnosti v Obrokové ulici.