Zprávu o otevření mostů přinesl šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka. „Termín dokončení stavby byl původně stanovený na 24. listopadu. Přes náročné technické řešení stavby, problémy související s prací nad železnicí, zejména nutnost přizpůsobení prací výlukám a omezením železničního provozu, postupovala stavba dle stanoveného harmonogramu a v uvedeném termínu bude dokončena," ujistil Komůrka.

Řidiče na mosty silničáři pustí už tento pátek. „Se zúčastněnými stranami jsme se dohodli, že nepřijde-li extrémně nepříznivé počasí, budou do pátku 13. listopadu dokončené práce na vozovce a chodnících včetně pokládky obrusné vrstvy vozovky a po úpravách dopravního značení bude v pátek třináctého od šesti hodin odpoledne fungovat provoz přes mosty v obou směrech," oznámil Komůrka.

Informaci přivítali především řidiči. „Je to nejlepší zpráva roku 2015 pro Znojmo. Teď už to chce jen jedno: Tlačit a tlačit na pokračování stavby obchvatu. Jak jsme všichni zažili na vlastní kůži, bez něj to tady opravdu nejde," reagoval na zprávu o otevření mostů řidič Jiří Jelínek.

Uleví se nejen řidičům osobních a nákladních aut. Lépe se bude pracovat také řidičům autobusů. Nákladné objížďky prodražily provoz autobusů městské hromadné dopravy i mimoměstských linek. „Zvýšené náklady ještě spočítané nemáme, ale samozřejmě to něco stálo. Kilometry navíc najeté kvůli objížďkám zaplatí kraj či město, pokud se jedná o hromadnou dopravu. Vše ostatní, jako třeba stání v kolonách a s tím spojenou zvýšenou spotřebu, nám nikdo nezaplatí," konstatoval ředitel Znojemské dopravní společnosti Psota Petr Chadim.

Více času na hlídání problémových úseků silnic budou mít po otevření mostů dopravní policisté. „Hodiny, které jsme denně strávili při řízení křižovatky u Shellky, nyní využijeme pro preventivní a hlídkovou práci," uzavřel šéf dopravních policistů Robert Pešek.