Půlmiliardová zakázka na modernizaci znojemské úpravny vody může pokračovat. Antimonopolní úřad odmítl námitky společnosti SKANSKA proti zadávacím podmínkám. Podle znojemského starosty a šéfa vodárenského svazku Znojemska Vlastimila Gabrhela rozhodnutí úřadu otevřelo cestu k dokončení nutných příprav a brzkému zahájení stavby. Vedení svazku odhaduje, že začít stavět se může už za měsíc.

Zakázku v létě vyhrálo sdružení vedené brněnským IMOSem. „Je pro mě velkým zadostiučiněním, že úřad potvrdil to, co jsme tvrdili od začátku. Svazek Vodovody a kanalizace Znojemsko tak o svou zhruba půlmiliardovou dotaci nepřijde, ale naopak může s konečnou platností zahájit rekonstrukci úpravny vody," neskrýval potěšení nad výrokem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) starosta Gabrhel.

Úřad zkoumal, zda svazek nastavením zadávacích podmínek neporušil zákon o veřejných zakázkách. „Požadavky na prokázání kvalifikačních předpokladů Úřad vyhodnotil jako odpovídající druhu, rozsahu a složitosti dané zakázky," sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí není dosud pravomocné a firma proti němu může podat rozklad.

Stížnost podala SKANSKA, která se do soutěže vyhlášené na konci března nemohla přihlásit. „Naše námitky směřovaly proti nepřiměřenosti kvalifikace. Úřad ovšem bez hlubšího zkoumání převzal tvrzení zadavatele, že v rámci zakázky budou provedeny stavební činnosti druhově odpovídající rekonstrukci vodovodu a úpravny vody v hodnotě téměř dvě stě osmdesát milionů korun," poznamenala k rozhodnutí šéfka komunikace stavařského koncernu Lucie Nováková.

Poukázala také na to, že zakázku svazek vypsal ještě před účinností novely zákona, která pravidla pro vypisování tendrů zpřísnila. „Pokud by svazek zakázku vypsal o dva dny později, mohl by požadovat jen reference v poloviční výši, tedy sto čtyřiceti milionů korun," poznamenala mluvčí. Další postup podle ní zatím společnost zvažuje.

Proti rozhodnutí svazku na vyřazení ze soutěže podávala bezvýsledně námitky i společnost OHL ŽS, která předložila nejlevnější nabídku. Svazek ji ovšem vyřadil s odůvodněním, že nenaplnila kvalifikační předpoklady členů týmu, který měl mít na starosti provedení stavby.

„Tato firma nám jako jediná nepředložila ani po opětovném vyzvání vysvětlení, které by jasně prokázalo soulad se zadávacími podmínkami. Svazek si nemůže dovolit svěřit tak velkou zakázku neautorizovaným osobám," uvedl již dříve tajemník svazku Luděk Müller.

Obří zakázku provázela od samého počátku řada kontroverzí včetně prosazení diskutované losovačky a její následné zrušení. Pochybnosti o korektnosti zakázky vyvolal i anonymní dopis, který přišel do redakce Deníku. Pisatel v něm označil jako vítěze soutěže právě firmu IMOS.