Už v závěru února vyměřil brněnský krajský soud bývalému tajemníkovi znojemské radnice Vladimíru Krejčířovi rok vězení a stotisícový trest za zpronevěru a podvod. Na rozsudek ve složité kauze si přitom Krejčíř musel počkat skoro dva a půl roku. Stejně složitý jako případ sám je ale nyní složité i písemné vyhotovení rozsudku. Dokument potřebný pro případné odvolání tak ani po uplynutí čtyř měsíců státní zástupce Ivan Hrazdira a odsouzený Krejčíř mít nebudou.

„Toto je mimořádně komplikovaná věc a písemný rozsudek bude proto rozsáhlý," odpověděla v pondělí Znojemskému deníku na dotaz ohledně možné doby doručení rozsudku mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Lhůta pro písemné vyhotovení rozsudku je na brněnském krajském soudu třicetidenní. Na požádání předsedy krajského soudu však může být několikrát prodloužena. A právě toho využila soudkyně Halina Černá, která měla Krejčířův případ u krajského soudu na starosti. „Písemný rozsudek by ale měl být vyhotoven na začátku příštího měsíce," tlumočila názor soudkyně Černé mluvčí soudu Sedláčková.

Krajský státní zástupce Ivan Hrazdira, který případ dozoruje, už po únorovém vynesení rozsudku naznačil, že by se proti němu mohl odvolat. Už tehdy ale řekl, že si nejprve počká právě na písemné vyhotovení rozsudku.

Že už od soudu uplynuly čtyři měsíce, jej nechává v klidu. „V těchto složitých kauzách to tak bývá," komentoval v pondělí. Zároveň připomněl, že takové vlekoucí se čekání na písemný rozsudek nemá žádný vliv na procedury spojené s možným odvoláním.

Zdali se odvolá zatím nepravomocně odsouzený Krejčíř, není aktuálně jasné. Mobilní telefon měl v pondělí vypnutý. Jak už ale v březnu i on naznačil, uvidí podle toho, co bude v písemném odůvodnění rozsudku a co mu poradí jeho advokáti.

Chamtivý podvodník

Za zneužití pravomoci a korupci mu přitom hrozilo až dvanáctileté vězení. Únorový verdikt soudu proto bral jako určitý úspěch. „Jsem rád, že se ukázalo, že nejsem korupčník. Podle soudu jsem jen chamtivý podvodník," reagoval s tím, že trvá na své nevinně.

Kauza propukla v září 2010, kdy na znojemské radnici provedla razii protikorupční policie. Tehdejšího tajemníka Krejčíře policisté odvedli a zadrželi, soud posléze vyhověl návrhu na uvalení vazby. Tajemník v ní strávil dva měsíce, pak byl stíhán na svobodě.

Obviněn byl z trestných činů přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Spolu s ním čelilo obžalobě z toho, že Krejčíře upláceli, sedm podnikatelů a jednatelů firem.