K památkám měl vztah už v dětství. „Jezdili jsme s rodiči na výlety po tehdejším Československu. Nejezdili jsme k moři, ale chodili po horách, hradech a zámcích. A mě to vždy bavilo," říká majitel.

Koupí zříceniny začala nikdy nekončící práce. O Templštejn musí pečovat, vylepšovat ho a opravovat. „ Neustále bojuji s náletovou zelení, kopřivami a bodláky," zamýšlí se Hamza.

Loni a předloni zbudoval vyhlídku, odkud mohou zájemci obdivovat okolí. „Po sto jedenácti schodech s převýšením čtyřiadvacet metrů mohou návštěvníci vystoupat až nahoru," přibližuje.

Kromě nominace na zmíněnou prestižní cenu už s Templštejnem muž letos zabodoval i v soutěži Jihomoravského kraje o nejlépe opravenou památku kraje. „V hlasování se podařilo Templštejnu získat 842 hlasů a skončil na třetím místě v kategorii velkých staveb. Měl jsem z výborného umístění velkou radost," nastiňuje Hamza.

Výhra poputuje zpět do zříceniny. „Pětadvacet tisíc korun použiji na nákup materiálů a nářadí na hrad. Už jsem koupil písek a vápno. Plánuji ještě třeba křovinořez," dodává.

A jaké jsou jeho plány do budoucna? „Letos bych rád začal konzervaci stěny předního paláce. Jedná se o dozdívky rozpadlých zdí v přízemní části. Pokračovat budu i s budováním sítí stezek v celém areálu hradu," uzavírá Hamza.
Lidé mu mohou posílat do soutěže hlasy prostřednictvím webu Národního památkového ústavu.

KLÁRA TESAŘOVÁ