Lhostejnost. Tak lze jedním slovem shrnout postoj lidí ke zlodějům, kteří kradou v obchodech. Redaktoři Znojemského deníku vyzkoušeli, jak je jednoduché krást přímo před zraky ostatních nakupujících. Z dvanácti lidí, před kterými si redaktor strkal zboží z regálů přímo do tašky, upozornil prodavače na jeho jednání jediný muž.

Na lupu

Je krátce po třetí hodině odpolední, v obchodním domě Dyje na znojemském Masarykově náměstí začíná čas, kdy chodí nejvíce lidí. Mezi nimi vstupuji do prodejny elektro i já. Na hlavě černou basebalovou čepici, obličej si maskuji tmavými brýlemi. Přes rameno přehozenou otevřenou tašku, do které kradené zboží rychle a jednoduše schovám.

S vedením obchodu i prodavači jsem domluven. Chci vyzkoušet přístup nakupujících ke zloději, nikoliv pozornost personálu.

Stoupám si k regálu s hudebními CD, když do stejného oddělení vchází starší manželský pár. Muž si prohlíží výrobky v nedaleké vitríně, jeho manželka si vedle mě vybírá ze stojanu muziku. Přímo před jejíma očima strkám do tašky pět disků a hned se natahuji pro další. I ty okamžitě mizí v mé tašce.

Ženě musí být jasné, že kradu. Přesto se otáčí, jde pro svého manžela a tahá ho z prodejny pryč. Až mimo oddělení na mě ukazuje a rychlým krokem oba odcházejí. Prodavačům neřeknou nic.

Podobně se pak zachová ještě deset lidí. Zboží přitom strkám do tašky tak, aby to zřetelně viděli. Během čtvrthodinového testu si tak „nakradu“ pět MP3 přehrávačů, asi dvacet CD disků, v drogerii pak pánskou kosmetiku.

Pouze jeden

Právě při její krádeži mě přitom nahlásí mladý muž. Když kolem mě prochází poprvé, schválně si schovávám do tašky tři krabičky se značkovými vodami po holení. Koutkem oka pak vidím, jak mě přes nedaleký regál sleduje. Dalším rychlým pohybem, při kterém mizí v mé aktovce několik známých značek deodorantů, ho chci ujistit, že viděl dobře. Skutečně kradu.

A Luděk Gavenda neváhá. Míří za pokladní a ukazuje na mě. Jsem přistižen. Spolu s vedoucí pak mladému muži vysvětlujeme, že jde o test. „Jsem hlídač, podobnou prací se živím,“ krčí rameny nad dotazem, proč mě udal.

Podle ředitele obchodního domu Dyje Vlastimila Pfeffera je však takový přístup spíše výjimkou. „Co nevidí prodavači, to většinou zmizí. Jsme samozřejmě schopni všechny krádeže ze záznamů přečíst a dohledat. Již několikrát jsme předávali záznamy policii k identifikaci osob a přispěli jsme tak k odhalení nejedné trestné činnosti,“ tvrdí Pfeffer.

Běžní nakupující jsou, podle něj, k drobným krádežím většinou lhostejní. A zloději se rekrutují ze všech společenských i příjmových vrstev.

Policisté vyjížděli letos na Znojemsku k sedmi trestným činům krádeží v obchodech. Tedy případům, kdy škoda přesáhla pět tisíc korun, nebo kdy byl pachatelem již trestaný člověk.

„V těchto případech hrozí provinilci až dva roky vězení, nebo peněžitý trest. To je třeba i případ muže, který v supermarketu na Jarošově ulici ukradl půllitrovou láhev destilátu za sto devět korun. Protože byl již pro podobný čin trestán, může jít do vězení až na dva roky,“ uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Zloděj v lékárně

S nejhodnotnějším lupem odešel letos zatím neznámý zloděj z lékárny v Moravském Krumlově. „Z neuzamčené vitríny ukradl kosmetiku a stomatologické prostředky za skoro jednačtyřicet tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Kromě trestných činů ale policisté prošetřují i přestupky, kdy je škoda nižší než pět tisíc korun. Těch od počátku roku evidují už skoro tři sta čtyřicet. Mezi nimi jsou ale i krádeže mimo obchody, nebo třeba poškození majetku.