Čas a peníze na podporu stavby nového fotbalového trávníku v městečku na chorvatském ostrově našli představitelé Jihomoravského kraje. A to právě v době, kdy znojemský nováček nejvyšší fotbalové soutěže zápasí o přežití mezi fotbalovou elitou víc než na hřišti má znojemský klub problémy s vylepšením stadionu. Do konce června jej musí mít opravený, na peníze ale zatím marně čeká.

„Dar jednoho milionu korun na rekonstrukci fotbalového hřiště obci Sali na ostrově Dugi otok v chorvatské Zadarské župě vychází ze spolupráce kraje s župou založenou na smlouvě z roku 2007. Kraj toto partnerství vnímá jako dlouhodobou investici, která přinese mimo jiné podnikatelské příležitosti," vysvětlovala dar Chorvatům mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. O záležitosti jako první informovala MF Dnes.

Pro znojemské fotbalisty, jejich příznivce a komunální politiky zní ovšem zprávy o péči kraje o fotbalový trávník v Chorvatsku zvláštně. Sami mají plnou hlavu problémů s váznoucí modernizací znojemského stadionu pro parametry první ligy. Šéf soutěží Fotbalové asociace Ivo Lubas se už nechal slyšet, že pokud nebude stadion hotový do konce sezony, klub mezi elitou končí. „Pokud nebude do konce června Znojmo disponovat vlastním stadionem s prvoligovými parametry, stane se automaticky jedním ze dvou sestupujících, ať už skončí na jakékoli pozici v tabulce," řekl Lubas Aktuálně.cz.

Podle znojemského starosty Vlastimila Gabrhela zástupci města i klubu dělají vše pro to, aby ligu uchovali. „Opakovaně jsem hovořil s předsedou asociace, panem Peltou, mám příslib premiéra, že se sejdou s ministrem školství Chládkem. Žádost o dotaci jsme podali, stále jednáme a věřím, že stavbu dokážeme včas zahájit. A v takovém případě věřím, že zvítězí zdravý rozum a prohlášení některých funkcionářů budou znít jinak," uvedl starosta s tím, že město zamýšlí brzy znovu vyhlásit soutěž na dodavatele opravy a rozšíření tribun. Fotbalisté, kteří nesou další dotace, mají již vybraného dodavatele světelných stožárů, ale stavět nemohou, protože na dotaci čekají.

Roli kraje v jednáních komentoval starosta velmi krátce. „Kraj byl aktivní na začátku, doufám, že bude činný i na konci," poznamenal Gabrhel.

Mluvčí Kapitančiková roli hejtmana Haška vyzdvihla. „Znojmo po loňském postupu nejprve vůbec nedostalo výjimku, aby mohlo v první lize startovat. Až po osobní intervenci hejtmana, který svolal jednání s představiteli asociace přímo do Znojma, se vedení první fotbalové ligy rozhodlo dát znojemskému fotbalu šanci a výjimku zcela mimořádně udělit," připomněla Kapitančíková s tím, že kraj poté s městem podepsal memorandum o spolupráci a přidělil mu dvoumilionovou dotaci. Hejtman pak ještě zprostředkoval jednání zástupců města a klubu na ministerstvu financí.

„Od té doby se ovšem na Michala Haška nikdo s žádnou žádostí o další pomoc či zprostředkování schůzek neobrátil," upozornila mluvčí Kapitančiková s tím, že hejtman a další představitelé kraje jsou přesto k další spolupráci připraveni.

Vývoj kolem fotbalového stadionu sleduje se znepokojením opoziční znojemský zastupitel a bývalý plavecký olympionik Květoslav Svoboda. Nad posledními informacemi o počínání zástupců kraje jen kroutí hlavou.

„Pro mě je to potvrzení, že si tu loni hejtman jenom dělal svou vlastní propagaci a vedl prázdné řeči. Situaci sleduji a vidím, že představitelé města i klubu dělají, co mohou, jezdí do Prahy, snaží se dosáhnout toho, aby nutné dotace získali," poznamenal Svoboda.

Zopakoval svou obavu, že v případě nezdaru bude největší obětí znojemský fotbal. „Stále se nejvíc bojím toho, že nezdar, vyřazení ze soutěže a milionové sankce nejhůře dopadnou právě na chlapy, kteří tady fotbal pozvedli a dotáhli do první ligy," upozornil Svoboda.

Na znojemském stadionu v Horním parku je zatím položený nový trávník s připraveným umělým vyhříváním. Ke splnění podmínek ligy musí ještě stadion dostat opravené a rozšířené tribuny pro víc jak čtyři tisíce návštěvníků, předepsané zázemí v tribunách, kotelnu a také umělé osvětlení.