Pořadatelé nijak neskrývají svou inspiraci stejnojmennou televizní soutěží, do které se zapojovaly týmy z měst celého světa.

Podle organizátorů i křepické disciplíny na místním stadionu mnohdy družstva zaskočí, například, když musí bojovat v loďce na rybníku, jezdit lanovkou, projet dráhou na lyžích nebo běžet s kolečkem, ve kterém sedí další soutěžící. „Tento rok máme bohužel vypuštěný rybník, takže budeme bez lodiček. Tak odpadne jedna z osmi disciplín. Ale vzhledem k tomu, že místo deseti mužstev jich letos bude už dvanáct, časově to nakonec vyjde nastejno," přiblížil starosta Křepic Zdeněk Brandl.

Jeho záměrem je rozšířit místní hry i za hranice znojemského regionu, což se mu už částečně daří díky přihlášeným soutěžícím. Jedni totiž pocházejí až z Náměště nad Oslavou.

Starosti ale organizátorům trochu dělá stále se snižující počet dětí v obci. „Obsadit pět dětí do patnácti let do každého z obou družstev, které Křepice staví na start, je pro nás každým ročníkem složitější," povzdechl si starosta.

I tak je ale o hry zájem. Podle návštěvníků minulých ročníků je totiž organizace křepických Her bez hranic bezchybná. Na své si vždy přijdou i milovníci pečených selat, smažených řízků či uzených cigár, které soutěžícím i návštěvníkům místní vždy připraví.

Nechybí ani zmrzlina nebo cukrová vata a děti zaujme i vystoupení kejklíře Jonáše.

VLADIMÍR LANGER