„Máme zatím dva návrhy, nechali jsme si zpracovat studii křižovatky ulic Pražská – Přímětická. Zde by se musel zbourat jeden starší rohový dům a také objekt Městské zeleně. Kruhový objezd by totiž do těchto budov zasahoval,“ řekl místostarosta Znojma Jan Blažíček. Vše je ale teprve na začátku. Radní by další takovou křižovatku rádi viděli na ulici 28. října.

„Tady je ale problém, že by kruhový objezd zasahoval částečně do železničního mostu. Proto musíme jednat i s Českými drahami. V současné době se připravuje studie,“ dodal Blažíček.

Přibudou objezdy


O tom, že se situace na znojemských křižovatkách po výstavbách nových kruhových objezdů zlepšila, mluví i sami řidiči.

„Je to velký přínos nejen pro nás za volantem, ale i pro chodce,“ řekl Jiří Jelínek. Podle statistiky znojemské policie se například na kuchařovické křižovatce staly letos jen dvě lehké nehody. Kruhový objezd tu stojí od loňského září. Dřív přitom bylo toto místo úsekem častých dopravních nehod. „Ještě bych uvítal kruhový objezd na únanovské křižovatce a na dyjské, kde mám špatné zkušenosti. Například v Rakousku mají několik objezdů v každé obci a ještě jsem tam nezažil problém,“ upřesnil Jelínek.

Dyjská křižovatka je hrozbou pro řidiče a změnu řešení dopravy bude prosazovat i policie. „Do budoucna se budeme snažit podporovat výstavbu kruhového objezdu právě na dyjské křižovatce. Podle názoru policistů by jeho existence snížila počet dopravních nehod a byla by v tomto úseku i lepší průjezdnost,“ uvedl znojemský policejní mluvčí Jan Křepela.

Na dyjské jinak


Ke změnám na této křižovatce, která je ve správě Ředitelství silnic a dálnic Brno, by mělo v budoucnu skutečně dojít.

„Při stavbě druhé etapy obchvatu se připravuje změna dopravního řešení v tomto úseku a křižovatka by měla být bezpečnější. Kruhový objezd tu ovšem nebude,“ popsal Blažíček.

Aby se zlepšila celková doprava ve městě Znojmě, nechali si radní v těchto dnech zpracovat od specializované firmy studii celkové průjezdnosti městem.

„Jedná se o úsek silnice od křižovatky ulic Dukelských bojovníků a Melkusova. Po vyhodnocení se budeme snažit v tomto místě změnit i dopravní značení, aby tu byla bezproblémová a bezpečná doprava,“ popsal vedoucí odboru rozvoje Aleš Říha.