Slovy chvály na novou dyjskou křižovatku nešetřil zkušený řidič a dlouholetý učitel autoškoly Marek Neuschl. „Myslím, že stejně jako já novou křižovatku vítají všichni řidiči i moji kolegové učitelé autoškol. Jsem nadšený z toho, že tam kruhový objezd je," uvedl Neuschl.

Podle učitele autoškoly zabrání kruhový objezd dřívějším kolizním situacím. „I zkušení řidiči měli problém vyjet bezpečně z vedlejší silnice. Nebylo tam pořádně vidět na hlavní silnici. Je krásně označený, pěkně osvětlený, jsou tam výborně použité příčné pruhy, které se zhušťují a fungují jako psychologická brzda," popsal Neuschl.

Odborník má jen drobnou výtku. „Od Brna jsem ještě na něj nejel, ale od Znojma bych umístil o několik desítek metrů dříve dopravní značky, které řidiče nutí snížit rychlost," dodal Neuschl.

V plánu jsou další podobné stavby. „Na podzim totiž začneme opravovat průtah Božicemi a také tam vznikne nový kruhový objezd," uvedl šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

O další okružní křižovatce uvažují státní správci silnic na další velmi nebezpečné křižovatce u Znojma. Na kasárenské. Úředníci a projektanti už podali žádost o územní rozhodnutí pro tuto stavbu. „Zpracovali jsme příslušný projekt a požádali o územní rozhodnutí. Kvůli shromažďování nutných podkladů je územní řízení nyní přerušené a na podkladech pro jeho pokračování pracujeme," sdělil vedoucí příslušného úseku brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Vyhlídal.

Právě kasárenská křižovatka se před rokem zapsala do statistik tragickou nehodou. V sobotním odpoledni se tam na počátku června srazila dvě osobní auta. „Po hlavní silnici jel od Znojma Citroën Xantia a po vedlejší přijížděl od Citonic Ford Mondeo. Citroën, v němž cestovali tři lidé z Břeclavska, náraz po srážce vymrštil mimo silnici. Zemřel v něm šestačtyřicetiletý řidič a čtyřiačtyřicetiletá spolujezdkyně. Osmnáctiletý spolujezdec utrpěl lehké zranění," popsala tehdy mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová

Podle policejních statistik šlo o první smrtelnou nehodu po deseti letech. Ovšem nehod s menšími následky tam policie řeší desítky. Naposledy minulou neděli, kdy tam motorkáři nedal přednost řidič osobního auta. Motorkář se naštěstí zranil jen lehce. Po řidiči osobního auta pátrají policisté. Od nehody totiž ujel.

Podle vedoucího znojemského dopravního inspektorátu Roberta Peška jsou kruhové objezdy jednoznačně přínosem pro větší bezpečnost. „Jsou bezproblémové. Pomáhají zklidnit dopravu, řidičům z bývalých vedlejších silnic se daří bez potíží a plynule zařadit do toku aut na hlavní silnici," vypočetl Pešek.

Jak dodal, dopravní policie od vybudování kteréhokoliv kruhového objezdu nezaznamenala v těchto místech vážnější nehodu. „Jde jen o menší nehody s malými následky," zakončil Pešek.