„Zastupitelstvo již všemi patnácti hlasy schválilo záměr stavby, nyní budeme rozhodovat, kterou ze dvou variant projektu zvolíme. V obou případech půjde o stejnou montovanou halu, rozdíl je v rozsahu a vybavení zázemí. Navrhnu zastupitelům, abychom vybrali skromnější a úspornější verzi,“ sdělil starosta Hrušovan Miroslav Miloš.

Nová tělocvična má vyrůst v sousedství školy v Litobratřické ulici. Školáci a sportovci na ni čekají už řadu let.

„Projekt, který pojednáváme, je třetí nebo čtvrtá varianta. Minulé vedení města nakreslilo velkou halu za jednasedmdesát milionů, ta ale neprošla ani po úpravách zastupitelstvem. Odhadovaná cena našeho projektu je mezi patnácti a sedmnácti miliony korun,“ dodal starosta.

Hrušovany nové sportoviště zřejmě postaví z městských peněz. „Podali jsme i žádost o dotaci na ministerstvo školství. Peníze máme ale nachystané, půjde o největší městskou investici v letošním roce.  Až zastupitelé vyberou jednu z variant, připravíme podklady pro územní řízení. Stavba zřejmě začne nejdříve na podzim,“ doplnil starosta.

Hala má mimo jiné vylepšit podmínky pro přípravu hrušovanských sportovců.

„Nejužitečnější bude v zimě pro děti. Pokud jsou únosné podmínky, dospělí mohou pořád trénovat venku, ale děti se přes zimu připravují jen v malé tělocvičně. Hala by umožnila delší a soustavnější trénink. A využili by ji i chlapi, kteří i nyní jezdívají do hal v Šanově nebo Břežanech,“ řekl trenér přípravky fotbalového klubu TJ Cukrovar Hrušovany Vlastimil Mašek.

Čekání na podpis

V Moravském Krumlově již zásadní rozhodnutí o stavbě haly padlo, město začalo s úředními přípravami a čeká na ministerský podpis.

„Halu potřebujeme jako náhradu za sokolovnu, kterou nám loni koncem roku zavřela hygienická stanice. Proto jsme začali jednat o dotaci s ministerstvem školství. Investiční záměr je schválený, zastupitelstvo schválilo i smlouvu o příspěvku výchovnému ústavu, na jehož pozemcích hala vyroste. Nyní běží výběr projektanta, výběrové řízení na stavbu a další nezbytná administrativa. Čekáme už jen na poslední podpis na ministerstvu školství,“ přiblížil  stav příprav starosta města Tomáš Třetina. Jak doplnil, v areálu ústavu hala vyroste proto, že ministerstvo požaduje, aby stavba byla na jeho pozemcích a v Krumlově jiné nejsou.

Samotná sokolovna se konkrétních plánů na opravu dočká asi napřesrok.

„Pro všech pět historických budov ve městě, k nimž sokolovna patří, nám nyní studenti brněnské techniky zpracovávají v rámci ročníkových prací návrhy provázaného využití. Od něj se pak začnou odvíjet konkrétní návrhy oprav. U sokolovny je už zřejmé, že nahoře bude tělocvična, dole divadelní sál s nějakou formou kina. Příští rok budeme psát žádosti o dotace,“ nastínil záměry starosta.

Jaroslavice později

O nové hale místo stísněné tělocvičny uvažují i představitelé Jaroslavic. Plán je ale zatím víceméně v šuplíku.

„Úkolem číslo jedna je pro nás nyní kanalizace. Zahájili jsme jen první přípravy. Čekáme na projekt, pak bude následovat územní řízení a žádosti o dotace. Letos tedy halu stavět nebudeme,“ sdělil starosta Petr Zálešák.