Už jednadvacátého května chystá v zámeckém parku Pavel Kovařík se svým týmem další ročník Vrabčákfestu. „Situaci samozřejmě sledujeme s mírnou nervozitou, ale na původním plánu nic neměníme. Díky výborné spolupráci s městem máme, pokud by to bylo nutné, v záloze variantu návratu do areálu Vrabčí hájek, kde jsme začínali a který dal festivalu jméno," sdělil Kovařík.

U zámku jsou organizátoři spokojení. „Prostředí se nám líbí, osvědčilo se, je tam i dobré zázemí. Nemáme zatím ani žádné informace o tom, že bychom museli plány měnit," dodal Kovařík.

Prostory na samotném zámku má pronajaté město. „V přípravách letošní sezony pokračujeme. Situaci jsme konzultovali s právníkem a vycházíme z toho, že máme platnou nájemní smlouvu a nynější řízení na ni nemají vliv," řekl ředitel Městského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Zámek je nyní v majetku společnosti Reality MK, odvozené z výstavnické společnosti Incheba. Ta před časem poslala firmu do exekuce. Nařízenou dražbu exekutor proto musel opakovaně odkládat. Nyní ji přeložil na devětadvacátého června.

Krumlov svou zámeckou sezonu plánuje zahájit o den dříve. „Shodou okolností právě na osmadvacátého června připadá závěrečný koncert letošního cyklu Concentus Moraviae. Proto jej spojíme s vernisáží letošních výstav. Návštěvníkům nabídneme opět díla moderního českého umění ze sbírek Jana a Medy Mládkových z Musea Kampa a chystáme také výstavu děl Teodora Rotrekla," sdělil starosta Tomáš Třetina.

Zřejmě počátkem června budou o zámku znovu jednat krumlovští zastupitelé. „Požádám o pověření k účasti v chystané dražbě a chystám pro zastupitele také obsáhlé podklady týkající se provozu zámku a žádostí o dotace na pokračování oprav," dodal starosta.

Představitelé města vedou jednání ve snaze najít pro zámek využití. Mají v tom podporu kraje. „Naším společným zájmem je, aby zámek přešel do vlastnictví města a našlo se pro něj využití, a to nejen v jeho kulturní části. Spolu se starostou Třetinou proto jednáme s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou na téma Slovanské epopeje. Uděláme vše pro to, aby město zámek získalo a abychom přesvědčili Prahu k návratu Epopeje do Krumlova," uvedl nedávno hejtman Michal Hašek. Ten zámek doporučil také Ústavu pro studium totalitních režimů. „Hledají prostory pro část svých archivů. Nyní čekáme na jejich vyjádření," uvedl starosta Třetina. Město o získání zámku usiluje od loňského léta, kdy koupi schválilo zastupitelstvo.