V polovině týdne si plány města přišlo vyslechnout několik desítek lidí na veřejné projednávání studie na radnici. „Naším cílem je zámek stavebně obnovit do podoby, jakou měl v roce 1945, kdy ho opustil hrabě Kinský, poslední soukromý majitel," řekl jim starosta Tomáš Třetina.

Jak dodal, opravy budou trvat dlouho, ale stav zámku není katastrofální. „Je zanedbaný a zdevastovaný, ale není v havarijním stavu. Rozumnými postupnými kroky ho můžeme do dvaceti let dostat tam, kde bychom ho chtěli v konečné podobě mít," dodal starosta.

Přidala se radní Irena Kočí. „Dnes jsme si zámek prošli. Teprve uvnitř člověk vidí, jak je zámek veliký, a také kontrast mezi dosud neopravenými patry a již rekonstruovanou částí. Z té je poznat, že když budeme chtít, nakonec zámek opravit dokážeme," řekla radní Kočí.

Svůj plán představil i zájemce o někdejší zámeckou konírnu. „Požádali jsme město o dlouhodobý pronájem. Naším záměrem je vytvořit zámecké vinařství s restaurací a kavárnou a postupně doplnit ubytovací služby," uvedl podnikatel Tomáš Kudera.

Zastupitel Milan Jelínek doplnil vlastní návrh. „Pokud dotaci dostaneme, měli bychom co nejvíce peněz vložit do základních oprav. Návrh využití by měl vyjít z veřejné soutěže," uvažoval zastupitel.

Starosta Třetina přiblížil nejbližší plány dalšího postupu. „Zastupitelstvo jednak projedná žádost o pronájem bývalé konírny a jeho případnou délku a podmínky. K samotné rekonstrukci zámku máme první studii, vysoutěžené společnosti pracují na projektu pro stavební povolení a na samotné žádosti o dotaci. Podat ji musíme do konce března, doufám, že to stihneme o něco dřív. Děláme vše pro to, abychom byli úspěšní a mohli pokračovat v opravách zámku," uvedl Třetina. Po dobu pěti let pak Krumlovští v případě úspěchu hodlají využití zámku orientovat především na pokračování výstav moderního umění.