I proto se však do prostor zámku dostali i letos oproti předpokladům návštěvníci. Zdevastované interiéry a expozici moderního umění si prohlédly asi dva tisíce lidí.

„Chtěli jsme lidem nabídnout příležitost, aby si prohlédli zámek v jeho nynější neutěšené podobě a ve spolupráci s brněnskou Moravskou galerií jsme současně nabídli sezonní výstavu moderního umění. Navštívily ji asi dva tisíce lidí," sdělil ředitel krumlovského Městského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Moravskou galerii vedly podle ředitele Marka Pokorného při přípravě výstavy Otevřeno dvě myšlenky. „Chtěli jsem v první řadě upozornit na možnosti, které dává zámecký areál pro kulturní aktivity, a to i při minimálních nákladech. Současně jsme vycházeli z realistické úvahy, že vzhledem k minimální naději na návrat Epopeje do Krumlova je nutné připravit lidi v Krumlově i vedení města na jiné využití zámku a jeho obnovu," uvedl již dříve ředitel galerie.

Ještě loni si přitom mohli zájemci již neúplný Muchův cyklus prohlédnout. Poslední příležitost využilo kolem patnácti tisíc lidí. Letos už dorazil na zámek bez Epopeje jen zlomek z tohoto počtu.

„S letošní návštěvností jsme ale spokojeni. Dlouhodobě naším cílem zůstává návrat Slovanské epopeje. Základním předpokladem je právě oprava výstavních prostor zámku," dodal Švéda.

Podle původních předpokladů mělo být východní křídlo zámku již plné zedníků a řemeslníků. Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny se ale složité papírování již blíží ke konci.

„V této chvíli běží výběrové řízení a další nutné náležitosti. Velmi důležité je, že po delším vyjednávání už máme podepsanou smlouvu s Inchebou o pětiletém pronájmu za dva miliony korun. Poté, co skončila letošní výstava, můžeme také už do prostor určených k opravě vstupovat a rekonstrukci připravovat," informoval starosta Třetina.

Brzké zahájení prací potvrdil i vlastník zámku. „Opravy chystá Krumlov a Incheba Praha v úzké součinnosti. Postup příprav hodnotíme jednoznačně pozitivně. Mohu potvrdit, že práce budou zahájeny ještě letos," sdělila mluvčí Incheby Markéta Holatová.

První etapa oprav by měla přijít na šest milionů korun.