Taxislužba určená výhradně pro důchodce funguje v Moravském Krumlově už půl roku. Radnice na provoz služby poskytuje každý měsíc zhruba deset tisíc korun z rozpočtu města, senioři zaplatí za cestu dvacet korun. Nepřekonatelný problém, kterým se může stát cesta k lékaři, na nákup nebo poštu, dokázala tamní radnice vyřešit.

„Služba poskytovaná lidem starším sedmdesáti let nebo držitelům průkazu zdravotně postižených se osvědčila a budeme ji dotovat i v roce 2014," přiblížil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Nápad vzešel asi před půl rokem z rady města. Důchodci platí dvacet korun za cestu tam a zpět a místní taxikář rozveze zájemce po Moravském Krumlově, Polánce a Rokytné.

Taxi funguje od prvního září a radnice tak nahradila příspěvek poskytovaný na dopravu. „Víme, že ve Znojmě jezdí důchodci od určitého věku městskou hromadnou dopravou zdarma. My jsme se rozhodli dotovat Senior taxi," dodal starosta.

Taxi je dispozici ve všední den od sedmého hodiny ranní do třetí hodiny odpolední, a je nutné službu objednat den předem. V ojedinělých případech mohou krumlovští důchodci Senior taxi přivolat i o víkendu.

Službu vítá vedoucí krumlovského domu s pečovatelskou službou Irena Kočí.

Růst sebevědomí

„Senior taxi využívají nejen naši klienti, ale i obyvatelé Moravského Krumlova. Usnadňuje jim život a jsou soběstační, což je pro jejich sebevědomí velmi důležité. Například cesta k lékaři sanitkou je často velmi zdlouhavá a začíná za časných ranních hodin. Takto si přivolají taxi a domluví se na čase, který jim vyhovuje. Taxikář ochotně pomůže i s nákupem a důchodci si takovou službu nemohou vynachválit," podotkla Kočí.

O podporovanou dopravu důchodců se podle mluvčí Znojma Zuzany Pastrňákové nyní zajímá i znojemská radnice. „Místostarosta Pavel Balík a předseda finančního výboru Ludvík Hekrle se hodlají dozvědět o projektu, který funguje v Moravském Krumlově více, v plánu mají jednání na tamní radnici. Znojmo je větší město a má daleko větší počet seniorů, takže náklady se zřízením Senior taxi by byly s největší pravděpodobností vyšší než v Moravském Krumlově," podotkla Pastrňáková.

Pro speciální skupinu klientů mají řešení i pracovníci Charity.

„Tělesně nebo mentálně postižení klienti nebo lidé s kombinovanými vadami mohou využít služeb osobního asistenta, který dítě, mladé lidi nebo dospělé do čtyřiašedesáti let věku odveze na požadované místo," uvedla mluvčí znojemské Charity Veronika Miholová. Lidé zaplatí částku od pětaosmdesáti do sto pěti korun za hodinu.

Minulé vedení znojemské radnice umožnilo každý rok vždy asi dvěma stovkám důchodců zavítat k moři. Týdenní pobyt v Chorvatsku dotovala radnice a důchodci platili pouze poloviční cenu. O zájezdy byl tehdy velký zájem a zavítat do Chorvatska nemohli zdaleka všichni žadatelé.

Přepravní službu SOS zřídil na Třebíčsku v polovině ledna Leoš Brabenec. Vozí starší lidi, handicapované osoby nebo třeba maminky s dětmi. Účtuje si patnáct korun za kilometr, po Třebíči jednorázově osmdesát korun. „Dojezd k nim, nástupní taxu nebo doprovod a čekání u lékaře zpoplatněné nemám," podotkl.

V Třebíči taxislužbu pro seniory radnice nepodporuje. Naproti tomu službu pro seniory v podobě dotované dopravy zřídila řada měst v republice, využívají jí důchodci například v Českém Krumlově, Karviné nebo Bohumíně. Dopravu důchodců v Brně zajišťují již několik let různé soukromé firmy poskytující slevy pro držitele senior pasů.