Lidé na vozíku se ve Znojmě jen těžko dostanou do kina, bez pomoci je nemožné jít si zaplavat do lázní, potíže mají při snaze zajít do sportovní haly či restaurací.

„Pravidelně chodím do sauny a občas si zaplavat do znojemských lázní. Nemůžu si ale zajít kdykoliv, protože největším problémem je schodiště,“ řekl brankář sledgehokeje Jan Matoušek. Překážek, které musí překonávat, je daleko víc. Ve městě se podle něj nepamatuje na tělesně postižené. „Neznám nikoho z vozíčkářů, kdo lázně navštěvuje, “ sdělil Matoušek.

Situace se v posledních letech proměnila výrazně k lepšímu. „Úpravy chodníků jsou každým rokem lepší, hlavní trasy jsou hotové. Členy Sdružení vozíčkářů jsme vyzvali, aby sepsali nejhorší úseky, které pak předáme radnici, řekla předsedkyně sdružení znojemských vozíčkářů Alena Smíšková.

V příštím roce se počítá s předěláním schodů u vchodu do lázní na bezbariérový přístup. „V rozpočtu nejsou peníze na celkovou rekonstrukci, ale chtěli bychom vyřešit aspoň vstup pro vozíčkáře,“ uvedl správce sportovního zařízení ve Znojmě Metoděj Bubík.

Střízlivě hodnotí situaci bazénu ve Znojmě plavec a trenér paralympioniků Jan Nevrkla.

„Je to nákladná a složitá záležitost. Otázkou však zůstává, zda zájem o plavání ze strany vozíčkářů a tělesně postižených ve Znojmě je dostatečný,“ řekl Nevrkla. V českých městech je podle něj velmi obtížné najít vhodný bazén, který má regulérní rozměry a parametry pro organizování například mezinárodních závodů.