V Lechovicích teď chodí lidé platit složenky do prodejny Jednoty. „V Lechovicích jsme k prvnímu lednu zahájili poskytování poštovních služeb prostřednictvím provozovny Partner v obchodě Jednoty. Služby se tak přiblížily veřejnosti do centra obce, zvýšil se i rozsah hodin, kdy jsou tyto služby dostupné. Obchod má totiž otevřeno i v sobotu," přiblížila změny mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Zákazníky v obchodě obsluhují dvě prodavačky, jedna z nich je bývalá pracovnice pošty, takže problematice rozumí. Lidé zde mohou poslat dopis nebo balík či zaplatit inkaso.

Spokojení lidé

Většina místních obyvatel tuto změnu vítá jako pozitivní. „Pošta byla dřív v Lechovicích na kopci. Jsem ráda, že tato služba u nás zůstala zachovaná a že pobočku nezrušili úplně. Nejbližší pošta je totiž až v pět kilometrů vzdálených Prosiměřicích, a pokud bychom dojížděli až tam, bylo by to nepříjemné. Slyšela jsem, že v obchodě se dá zaplatit třeba inkaso. Je praktické a pohodlné, že člověk zvládne nakoupit a zaplatit šeky při jedné cestě," pochvalovala si Hana Dostálová.

Další obcí v regionu, kterou zřejmě tyto nepopulární změny čekají, jsou Vedrovice.

„Na Znojemsku jsme si vytipovali Vedrovice jako obec, kde by bylo možné převést klasickou pobočku na franšízu. Prakticky by to znamenalo přesunout poskytování poštovních služeb do obchodu nebo na obecní úřad. Rozhodnutí ale budou předcházet ještě jednání se zástupci obce," potvrdila Selicharová.

Starosta Vedrovic doufá, že pošta zůstane nějakým způsobem zachovaná. „O zamýšlených změnách jsem slyšel od některých starostů z Čech. V praxi to znamená vyčlenit dalšího pracovníka na poskytování poštovních služeb. Jsem zvědavý na jednání se zástupci pošty a doufám, že půjde o partnerský rozhovor. Vedrovice mají přes osm set obyvatel a fungování pošty je tady více než žádoucí. Neumím si představit, že by staří lidé od nás dojížděli například do Olbramovic," povzdechl si tamní starosta Richard Janderka.

Fungující pobočku, ale s nevyhovující provozní dobou, mají naproti tomu v Hodonicích. „Chtěli jsme rozšířit otevírací dobu na sobotu, třeba na úkor pracovních dnů, ale pošta nám bohužel nevyhověla. Pokud totiž lidé dojíždí do zaměstnání a v místě bydliště jsou pouze večer nebo o víkendu, mohou mít problém, jak si potřebné záležitosti na místní poště vyřídit," poznamenal starosta Hodonic Petr Korger.

Klasická pošta se změnila v září loňského roku v pouhé výdejní místo v Běhařovicích. Pohodlný je pro některé ranní nákup spojený s nákupem novin a časopisů. Nepříjemný je naopak chybějící bankomat či terminál pro výběr peněz z účtu.

Lidé v Lechovicích si mohou zajít nakoupit a vyřídut záležitosti s poštou pod jednu střechu.

„Pošta u nás chybí, ale zrušili ji proto, že byla několik let ztrátová. Zaplatit složenku nebo inkaso mohou u nás lidé prostřednictvím poštovních doručovatelek, které jsou ve vsi vždy ve stanovenou hodinu. Výdejní místo zásilek a balíků funguje v prodejně Jednoty, která má s poštou franšízovou smlouvu. Největší problém je ale výběr peněz z účtu u Poštovní spořitelny," naznačila starostka Běhařovic Iveta Moudrá.

Noviny i rohlíky

Lidé si podle starostky pochvalují, že mají ráno k čerstvému pečivu i noviny. „Dříve byly totiž k dostání na poště mnohdy až odpoledne. Místní dojíždějí na poštu do nedalekých Tavíkovic, kde nám vyšli vstříc a prodloužili dopolední otevírací dobu do jedenácti hodin," vysvětlila Moudrá.

Nedávno zrušili poštu také v Dolních Dubňanech a Trstěnicích. Mluvilo se i o poště ve Vémyslicích či Vranově nad Dyjí, tam ale pobočky zatím fungují dál.