Část rozlehlého zemědělského areálu vlastní stát a další část spravuje obec. „Budovy sousedí se soukromými pozemky a vichřice, která prošla regionem před týdnem, jim dala zabrat. V okolí se pohybují děti, stojí tam skleník či zaparkovaná auta," popsal situaci starosta Lesonic Pavel Herman.

O vlastnictví areálu vedli původní majitelé dlouhá léta spory. „O vlastnictví se ucházel původní majitel Rudolf Kinský a také další lidé, kteří prokazovali přidělení tohoto majetku po jeho zabrání původnímu vlastníku v roce 1946. Nevyjasněné majetkové poměry trvaly až do roku 2007. Mezitím objekty opustilo Zemědělské družstvo Moravský Krumlov," přiblížila tisková mluvčí Státního pozemkového úřadu Marie Machtová s tím, že areál se v uplynulých letech nepodařilo pronajmout a jednání s obcí ohledně převodu podílu vedou již čtvrtým rokem. „Jedná se totiž o rozsáhlý areál, a i přes špatný technický stav je odhadní cena staveb značná," zdůvodnila průtahy Machtová.

Podle lesonického starosty Hermana se ale paradoxně odhadní cena s postupujícím časem zvyšuje. „Odhad z roku 2001 mluvil o dvou milionech. Poslední posudek u roku 2012, který máme k dispozici, již mluví o necelých pěti milionech," kroutil hlavou starosta, jehož obec musí ročně vystačit s dvoumilionovým rozpočtem. Posudky nechal zpracovat Státní pozemkový úřad a podle nich také úředníci stanovují kupní cenu.

Podle Hermana má celý areál rozlohu devět hektarů a úřady nesouhlasí s odkoupením po částech. Na pozemku, který vlastní obec, by mohlo v budoucnu vyrůst asi osm rodinných domů. „O vyřešení bezúplatného převodu Lesonice jednají již nějakých osm let, možná déle," dodal starosta. Uvažoval také o možnosti prohlásit budovy ve spolupráci s památkáři za stavební památku. Možná by to otevřelo možnosti pro poskytnutí dotací, ale zkomplikovalo by další využití.

V bezprostředním sousedství zchátralé stavby bydlí se svou rodinou Jan Šibral. „Je to špatné. Ráno jdu pro auto a ze střechy padají křidlice. Může se stát, že dojde k nějakému úrazu. Tchýně má čtyřiadevadesát let a prochází se často po zahradě. Přece jí to nemůžeme zakázat. Uvažuji, že zavolám nějakou celostátní televizi, třeba se pak jednání někam pohnou," zlobil se Šibral.