Již čtrnáctého června mohou lidé v Hrušovanech zhlédnout pod širým nebem český film Svatá čtveřice. „Snažíme se promítání za každou cenu udržet, sehnali jsme ještě filmy ve vhodném formátu. Je fakt, že naše letní kino je spojené s pohostinstvím a přilákat návštěvníky je pro nás možná snazší než pro kina, která fungují samostatně," podotkl provozovatel Josef Toman.

Spojit návštěvu filmového představení s popíjením zlatavého moku mohli loni lidé v pivnici Na Statku ve Znojmě v Sokolské ulici. Provozovatel kina Svět David Lobpreis lidem nabízel osvědčené staré filmy, jako Trhák nebo Marečku, podejte mi pero. Letos ale nad vyhledávanou letní zábavou visí otazníky. „Letní kino nebylo loni ekonomicky soběstačné. Pokud bude podobné počasí jako teď, bude pro nás příjemnější, pokud lidé zavítají do kamenného kina," uvažoval Lobpreis.

Zahájit promítání již prvního června mělo letní kino v Miroslavi. „Začneme, jakmile nám to počasí dovolí. Loni navštívilo devatenáct představení kolem tisícovky návštěvníků, bez podpory města by kino nemohlo vůbec fungovat," uvedl provozovatel miroslavského letního kina Michal Klejdus.

Návštěvnost kinu dle jeho slov výrazně snížila komerční televize a snadná přístupnost filmů na internetu. Film si lidé často stáhli ještě před premiérou a neměli tak důvod do kina zajít. Kino tak přišlo o řadu stabilních diváků. „Na srpen si zapůjčíme projektor a nabídneme návštěvníkům filmy z DVD. Vím, že je to provizorní řešení, ale experiment vyzkoušíme na pár filmech. Příští rok se rozhodneme, co dál," přiblížil Klejdus.

Jasno zatím nemají v Hostimi. O tom, zda kino otevřou, rozhodnou až těsně před prázdninami.

Poslední šanci zhlédnout filmy pod širým nebem budou mít lidé od osmého července v Moravském Krumlově. Kinematograf je přitom jedinou možností pro Krumlovské k setkání s filmovou kulturou. Kamenné kino zavřeli loni na jaře. „Jedná se poslední sezonu kinematografu Josefa Čadíka, ale filmovou kulturu ve městě určitě nějakým způsobem udržíme. Uvažujeme do budoucna o využití zámeckého parku," nastínil šéf moravskokrumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Nově namísto pronajatého kinematografu využijí pro promítání areál bývalého letního kina provozovatelé Campu Pláž na vranovské přehradě. „Je kryté, takže návštěvníkům nabídneme promítání každý den, i za špatného počasí," přiblížil provozovatel Campu Pláž Pavel Svoboda.

Kinematograf Pavla Čadíka přiláká v druhé polovině července návštěvníky do zámeckého parku ve Višňové. Těšit se mohou například na snímek Okresní přebor.