Jak jste přišel na nápad věnovat Znojmu betlém, který letos najdou na Masarykově náměstí?

Pokud si dobře vzpomínám, býval na náměstí kdysi betlém s postavami z dřevotřísky či slámy. Inspiroval jsem se v jiných městech, kde jsem viděl dřevěné, a napadlo mě, že by takový betlém dodával vánočnímu náměstí docela jinou atmosféru.

Kdy jste ho začal vytvářet?

Letos je na náměstí třetím rokem. S městem jsme se domluvili, že dodají materiál a já věnuji práci a postavy s tím, že každý rok něco přidělám. Začal jsem samozřejmě svatou Rodinou, pak postupně přibývala zvířata.

Je i letos ve znojemském betlému něco nového?

Původně jsem zamýšlel doplnit letos tři krále, mám ale tolik práce, že jsem stihl zatím prvního, oba další doufám budou v betlému už příští rok. Nápady mám i na další doplnění, proto se betlém ještě bude rozrůstat.

Jak dlouho trvá, než jednu takovou postavu v životní velikosti vůbec vytvoříte?

Týden nebo čtrnáct dní, podle toho, jak si pohrávám s detaily. Záleží na přání zákazníka, nebo na mém záměru. Někdo má rád jen postavu s náznaky detailů, někdy zákazník chce, aby byla vidět každá vráska. Když mohu, tak si s detaily docela pohrávám, což platí třeba i o postavách do znojemského betléma.

Jak jste se k řezbářství dostal?

Byl to původně můj koníček. Mám strojní průmyslovku od železa, řemeslná práce mě bavila dlouho. Nejdřív jsem dělal praktické věci, třeba lavičky, postupně mě ale čím dál víc lákalo dřevo.

CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V NOVÉM ČÍSLE TÝDENÍKU NAŠE ZNOJEMSKO.