Potíže se signálem řešil také Petr Petrželka ze Znojma, který se profesionálně zabývá obchodem s elektronikou. „Kostičkovaný nebo zamrzlý obraz jsem měl také. Volal jsem známého technika, který mi instaloval dokonce dvě zařízení na odstínění antény speciálními filtry. Ale ani to není stoprocentní. Občas stále mívám potíže s kvalitním příjmem," uvedl Petrželka.

Někteří obyvatelé měst a obcí se kvůli potížím s příjmem televizního signálu obracejí i na úřady měst a obcí. Například moravskokrumlovská radnice na svém webu zveřejnila informace, jak v tomto případě postupovat. „Je možné, že je to kvůli zprovoznění vysílačů mobilních operátorů s novými kmitočty. V Moravském Krumlově totiž operátoři zprovoznili tři takové stanice. V září v ulicích U Nádraží a Jiráskově a v listopadu na Sídlišti. Jsou ve zkušebním provozu," sdělil místostarosta Krumlova Zdeněk Juránek.

Jak dodal, lidé by se s případnými stížnostmi měli obracet přímo na Český telekomunikační úřad. „Konkrétně na Milana Grenara, který je kontaktní osobou. Volat lze na telefon 541 428 614, nebo psát e-mail na grenarm@ctu.cz," doplnil Juránek.

Podobou informaci zveřejnili na svých internetových stránkách představitelé Šumné. Také tam podle telekomunikačního úřadu spustili operátoři zkušební provoz na dvou stanicích. Bylo to dva dny před Štědrým dnem loňského roku. Informuje o tom úřad na svém webu, kde nabízí přehlednou mapku i se všemi místy stanic. Ve Znojmě jsou například v přímětické Krylově ulici, ale také v ulicích Palackého, 17. listopadu, v Uhelné a na Vídeňské třídě.

Podle mluvčího telekomunikačního úřadu Martina Drtiny se na úřad ze Znojemska obrátily již desítky lidí. „V důsledku spuštění dvou základnových stanic máme ohlášeno rušení příjmu signálu ve dvou bytových domech, což jsou asi čtyři desítky nahlášených případů rušení," informoval Drtina.

V okamžiku, kdy se prokáže, že za zhoršeným příjmem digitálního televizního pozemního signálu stojí nově spuštěná základnová stanice mobilních operátorů, jde odstranění rušení na vrub operátora. „Ten pak na vlastní náklady nechává osadit společné televizní antény speciálními filtry, které příjem signálu odruší, případně učiní jiná technická opatření, aby k problémům nedocházelo," dodal Drtina.

Lidí, kteří mají problémy s příjmem kvalitního televizního signálu, může být podstatně více. Lidé mnohdy ani netuší, že jejich televizi může rušit kmitočet nově používaný mobilními operátory. „To by mne vážně nenapadlo. Také se mi v posledních dnech stává, že mám kostičkovaný obraz, který se místy zcela zastaví. Je to nepříjemné, a prakticky to znemožňuje sledování pořadu. Jenže jsem myslel, že mám špatné připojení kabelu k anténě a proto jsem volal anténního technika. Teď vím, že problém může být i jinde. Škoda, že nás nikdo neupozornil předem," postěžoval si třeba Jiří Matouš.

Podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu může krušení docházet u stanice operátora v okruhu přibližně pěti set metrů. V místech, kde je televizní signál slabý nebo při použití antény se zesilovačem. „Nejčastějším problémem je ale to, že většina televizních antén je namontována špatně," dodal Drtina.

Každá nová stanice mobilního operátora je ve dvouměsíčním zkušebním provozu, kdy se řeší případné rušení v dané lokalitě. Informace, jak postupovat, najdou lidé na webu telekomunikačního úřadu.