z programu:
9.30 Zahájení se skupinou historického šermu Albion
9.45 – 11.15 Prohlídka hradu s historikem, sraz u pokladny
9.45 – 11.30 Výlet do Přírodní rezervace Cornštejn
9.45 – 17.00 Výstavka přírodnin s komentářem přírodovědce
10.00 – 11.30 Vycházka s geologem, sraz Na Baště
11.45 – 13.15 Archeologické lokality a obléhací tábory
13.00 – 14.00 Z čeho se staví hrad – komentovaná prohlídka
14.00 – 15.30 Prohlídka hradu s historikem, sraz u pokladny
14.00 – 15.30 Zoologická procházka kolem hradu
15.45 – 17.15 Archeologické lokality a obléhací tábory
17.30 – 18.00 Ukončení akce se skupinou historického šermu

„Tato akce bude naprostou premiérou. Loni jsme uspořádali den na hradě s Bílou paní, která nebude chybět ani letos," připomněla ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Jak doplnila, ona i její kolegové předpokládají, že díky návštěvě Cornštejna se zájemci dozví zajímavosti nejen o stavbě samotné, ale i o jejím okolí. To bylo totiž vyhlášeno přírodní rezervací. „Pokud jde o přírodu, připravili jsme informativní cedule o rostlinách, které v areálu rostou," vysvětlila Durajková.

Po celou sobotu bude výletníkům k dispozici řada odborníků, kteří zájemce provedou po zřícenině a jejím okolí. Součástí programu bude opět Bílá paní se svým programem a tvůrčími dílnami pro děti, které budou připravené po celý den. „Tentokrát půjde o doplňkový program a letošní otevírání Cornštejna je založené právě na komentovaných prohlídkách mých kolegů," naznačila Monika Mažárová z Jihomoravského muzea, která si roli Bílé paní vyzkoušela již v loňském roce.

Hrad Cornštejn a jeho těsné okolí patří k zoologicky zajímavým zákoutím vranovské přehrady. Pozoruhodný je hlavně strmý sráz na jihozápadním svahu pod hradem. Tam nachází útočiště teplomilné druhy, které se kolem přehrady vyskytují jen ostrůvkovitě. „Příkladem může být ještěrka zelená či užovka hladká. K vyhřívání a kladení vajíček si tuto polohu vybírá také užovka podplamatá," vyjmenoval zoolog muzea Antonín Reiter.