Vyrazil na kole s přáteli v časném letním odpoledni v tmavé cyklistické přílbě a se zásobou vody pouze v půllitrové lahvi. Pak si dal Ludvík Coufal dvě deci vína u stánku ve znojemské vinici Šobes. Po chvíli na něj přišla velká slabost a malátnost. Podobně jako bezmála dvě stovky pacientů ve znojemské nemocnici podcenil sílu letního slunce a zdravotní rizika, která s pobytem na slunci mohou souviset. „Třetina pacientů na odděleních měla problémy s dehydratací. Objevují se také sraženiny v žilách a roste riziko mrtvice," varovala mluvčí znojemské nemocnice Marcela Půčková.

Připomněla, že velmi důležitý je dostatek tekutin. „Například pivo není vhodný nápoj, který by tekutiny v těle doplnil. Při vypití půllitru piva ztratí člověk deci vody z těla. Když si pak někdo dá pět piv, přijde o půl litru tekutin. Může být pak vážně ohrožený dehydratací," varovala Půčková.

Riziková může být podle ní i těžká práce nebo sportování na přímém slunci. „Lidé by neměli zapomínat na pokrývku hlavy a ochranné krémy s vysokými faktory. Horkému počasí by měli přizpůsobit jídelníček. Na zdraví mohou být ohrožené malé děti nebo starší lidé," varovala mluvčí nemocnice.

Její slova potvrdil i šéf znojemské záchranné služby Arnošt Růžička. „Zejména starší lidé horka špatně snáší. V těchto dnech vyjíždíme k častějším případům, kdy je nutné pacienty oživovat právě kvůli tomu, že málo pijí," přiblížil Růžička.

Jak předcházet dehydrataciZa horkých letních dní by neměli lidé podceňovat zdravotní rizika. Pomůže:
• vhodné oblečení
• vypít až tři litry tekutin
• lehké jídlo
• nepít alkohol

Podle lékařů mohou být ohrožení i zástupci některých profesí, jejichž vykonávání je obtížné zejména v létě.

Přizpůsobit svůj pracovní rytmus vysokým teplotám musela například i cukrářka Zdeňka Minářová. „Když venku teploty přesáhnou pětatřicet stupňů, pracovat začínáme již ve čtyři hodiny ráno. Zapnout můžeme přitom buď troubu nebo zmrzlinovač, najednou to kvůli vysokým teplotám není možné," naznačila Minářová.

S prací končí brzy po obědě. „Při tropických teplotách se pak nedá odpoledne vůbec pracovat s čokoládou, která taje," doplnila cukrářka.

Složitá situace je i v zemědělství. „Kvůli úrodě vítáme pochopitelně vyšší teploty, pro lidi a jejich práci je naopak lepší chladnější počasí. Je pravda, že kombajny jsou nyní klimatizované a žně nejsou tak náročné, jak bývaly. začít ale můžeme nejdříve v deset hodin dopoledne, až padne rosa," naznačil zemědělec Aleš Dajčar.

Podle meteorologů by se v pátek rtuť teploměru měla vyšplhat opět k tropické třicítce.