Jako každoročně ovlivnily statistiku úřadu práce také sezonní práce. „Pracuje se ve stavebnictví, v zemědělství i ve službách jako jsou různé letní restaurace se zahrádkami," dodal Čopf.

Ředitel pracovního úřadu očekává, že po sezoně se opět nezaměstnanost poněkud zvýší. Jsou tu ale také vyhlídky na nová pracovní místa. „Například bývalá keramika, tedy společnost Laufen naznačuje, že se bude rozšiřovat. Také by se nějaká volná místa měla objevit v bývalých jatkách, ale není to aktuální záležitost," naznačil Čopf.

Pro srovnání: míra nezaměstnanosti v červnu roku 2006 byla přes jedenáct a půl procenta.

Podle portálu úřadu práce hledají firmy montážní dělníky, kvalifikované lidi jako kuchaře, číšníky a servírky, ale také řidiče kamionů či operátory do výroby.

Desítky brigádníků také hledají těšetičtí ovocnáři. „Jejich pracovní nabídku najdou zájemci jak na úřadu práce, tak na různých serverech, které práci nabízejí. „Po zkušenostech budeme potřebovat asi sto lidí. Zájem byl až dosud poměrně slušný. My tyto brigádníky platíme prakticky jako naše kmenové zaměstnance a devadesát procent prací je v úkole. Záleží tedy na každém, jak zapne síly a kolik si vydělá," naznačil nedávno ředitel podniku Pomona Těšetice Ivo Pokorný s tím, že se dá vydělat mezi dvanácti až osmnácti tisíci korun hrubého.

Další nové pracovníky hledá i na Znojemsku pro svou pobočku v Pohořelicích mezinárodní společnost působící v oboru logistiky. Pohovory se zájemci se uskutečnily i ve čtvrtek přímo ve Znojmě. „Firma DHL hledá skladové operátory, jejichž náplní práce je příprava objednávek, balení, etiketování a komplementace zboží, kontrola zboží scannerem a používání manipulační techniky," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková s tím, že Znojmo poskytlo v rámci projektu Kolumbus a podpory zaměstnanosti stejně jako na jaře letošního roku společnosti DHL bezplatně prostory Podnikatelského inkubátoru, kde její personalisté pohovory se zájemci uskutečnili. „Pro Znojmáky a lidi z okolí je určitě zajímavé, že firma nabízí svým zaměstnancům svoz firemním autobusem," dodala Pastrňáková.

V celé republice bylo v červnu celkem 451 395 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných práce schopných osob klesl na 6,2 procenta.