K havárii došlo v polovině týdne. „Zřítila se část stropu. Místo už prohlédli příslušní pracovníci městského úřadu. Nyní je na místo přizván statik, aby stanovil další postup. Prostor byl prázdný. Jde o tu část, kterou má v nájmu pan Březina a hodlá ji přebudovat na penzion," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Budování zamýšleného penzionu současná havárie nijak neovlivní. „Stropy jsem měl v plánu měnit. Nyní ale budu muset požádat o nový statický posudek, který by mělo zaplatit město," podotkl podnikatel Petr Březina, který řadu měsíců vycházel vstříc náročným požadavkům a připomínkám památkářů. „Termín kolaudace se tedy oddálil, ale na mém záměru se nic nezmění. Prostor Louky je spojený s vínem, sám vedu nedalekou restauraci a ubytování zde dosud chybělo," vysvětlil Březina.

Zřícení stropu překvapilo i pobouřilo znojemského památkáře Jana Kozdase. „Nynější situaci znám pouze z fotodokumentace. Strop ve druhém podlaží je z velké části zřícený. Opravy posledních dvou letech, kterými objekt prošel, musím bohužel přirovnat k Potěmkinovým vesnicím," zlobil se Kozdas.

Klášter založil kníže Konrád Ota roku 1190. Nejpozo­ruhodnějším prostorem byl knihovní sál s nástropními freskami, jehož kopie je dnes v klášteře na Strahově. Roku 1784 klášter zrušil císař Josef II. Prostory využívalo v 19. a 20. století vojsko jako kasárna. Oživením v opuštěném objektu jsou sklepy a prodejna vinařské firmy, stejně jako koncerty, které nasměrovali pořadatelé hudebního festivalu Znojmo do jízdárny.
Zdroj: www.znojemsko.info.cz

Budova se dočkaly oprav krovů, střechy i fasády. „Některé práce byly značně chaotické a chybělo mnohdy i povolení památkářů. Pokud jde o opravu fasády, upřednostňovali jsme stranu blíže ke klášteru, která byla zpustlá. Zedníci tehdy ale postavili lešení k opačné straně," vzpomínal Kozdas. Podle jeho mínění nechala radnice opravit pouze vnější plášť a neřešila vůbec vnitřní konstrukce.

Podle historika Jiřího Kacetla je i tento objekt součástí zapsané kulturní památky. „Je to nyní otázka, kdo péči zanedbal, nemohu situaci ale nijak hodnotit," podotkl Kacetl. Jak dodal, budova vyrostla v polovině devatenáctého století v době, kdy prostor patřil ženijní akademii a kasárnám.

Město je vlastníkem rozlehlého komplexu Louckého kláštera od roku 2010. Po letech chátrání se na budovách začali činit dělnici před dvěma lety. Na řešení havarijního stavu tehdy vyčlenila rada města zhruba deset milionů korun. Celkové opravy rozlehlého historického komplexu však spolykají minimálně půl miliardy korun. Znojmo stále hledá pro Louku využití. Podle podmínek státu, které byly součástí bezplatného převodu, nesmí Znojmo klášter v příštích dvaceti letech prodat a musí jej využívat ve veřejném zájmu.

Letos radnice vyvinula snahu o zapsání kláštera jako Národní kulturní památky. Konečné slovo budou mít ministři a vláda.