„Předložený návrh obsahuje mimo jiné bod, že při Vídeňské ulici bude jednoznačně vymezena plocha pro komerční občanskou vybavenost, a to tak, že vedle hlavního objektu budou zčásti na pozemcích Lidlu a zčásti na pozemku města vymezeny plochy pro parkování. Pokud dokument schválíme v předloženém znění, jednoznačně tím otevřeme cestu stavbě dalšího supermarketu u Vídeňské ulice. A to snad jen sto metrů od jiného, již existujícího," upozornil zastupitele lídr opozičních občanských demokratů Petr Nezveda. Navrhl příslušnou část zadání škrtnout.

„Společnost nyní neuvažuje, že by na svém pozemku stavěla supermarket. Musíme vycházet z historicky vzniklé situace a respektovat, že firma pozemky vlastní a my k projednání regulačního plánu a řešení vjezdu do areálu potřebujeme její součinnost," oponoval starosta Znojma, sociální demokrat Vlastimil Gabrhel. Doplnil, že spolupráci soukromého vlastníka potřebují zejména kvůli zajištění vjezdu do areálu, protože jeho pozemky leží zčásti právě na vstupu do bývalého vojenského autoparku.

Podle úředníků je shoda vlastníků pro další vývoj areálu nezbytná. „Regulační plán musí dospět k tomu, že se majitelé dohodnou na směně a parcelaci pozemků. Obávám se, že pokud k dohodě nedojde, město se k pozemkům nutným k zajištění vjezdu nedostane," vysvětlovala zastupitelům Alena Kolmanová z oddělení územního plánu. Situaci podle ní komplikuje to, že Vídeňská ulice je součástí průtahu městem a silnicí první třídy.

Podle Nezvedy to nejsou dostatečné argumenty. „Pokud firma nehodlá aktuálně stavět a je navíc menšinovým vlastníkem, pak nevidím důvod jí tolik ustupovat. Bez parkovišť na městském pozemku supermarket nepostaví. Do vjezdu z Vídeňské zasahuje její pozemek z poloviny, návrh regulačního plánu počítá i s prověřením napojení na Kotkovu ulici," oponoval Nezveda. Starosta Gabrhel opakoval, že dohoda obou stran je nezbytná. „Napojení na Kotkovu jsme prověřovali, je to technicky velmi náročná varianta, která celý problém neřeší," podotkl starosta. Zastupitelé nakonec opoziční návrh nepřijali a zadání plánu schválili v původním znění.

Situaci zatím jen sleduje předseda znojemského Okrašlovacího spolku Otto Bouda. „Zda se zapojíme do projednávání, ještě nevím, musíme vše uvážit," sdělil Bouda. „Mohu zatím říct jen svůj osobní názor. Supermarketů je ve Znojmě už tolik, že je to vzhledem ke zdejší slabé kupní síle až absurdní. Pokud přibude další, povede to jen k tomu, že bude bit zákazník, protože poroste prodej zkaženého a nekvalitního zboží," zlobil se Bouda.

Stavba marketu by podle něj přinesla i velké dopravní problémy. „V minulém období jsem byl v dopravní komisi, kde jsme se tím zabývali. Výjezd do kopce, po kterém by jezdily i zásobovací kamiony, hrozí zejména v zimě obrovskými problémy se zablokováním silnice. Po cestě by pak neprojeli ani záchranáři," dodal Bouda.