Záchvaty horečky, zvracení, vyčerpání, v horším případě i smrt. Tak vypadá malárie. Nemoc, která každý rok zabije ve světě víc než milion lidí. Teď se nebezpečný druh komára, který nemoc přenáší, objevil i na jihu Moravy. Konkrétně u rybníka Nesyt u obce Sedlec na Břeclavsku. A biologové hlásí: V Česku jsme nikdy předtím tohoto komára neviděli.

„Samičky druhu Anopheles hyrcanus jsme na jednom z lednických rybníků několikrát odchytli ve velkém množství. Je jasné, že se tady úspěšně rozmnožují,“ upozornil Oldřich Šebesta z Akademie věd České republiky.

Stejně jako jiné druhy komárů rodu Anopheles, které na jižní Moravě žijí, může přenášet malárii. „Kromě něj jsou to další čtyři druhy. Ty se vyskytují v celé republice. Přenašeči u nás tedy jsou. Ale malárie tady zatím není. Lidem tedy nehrozí žádné nebezpečí,“ vysvětlil Šebesta.

Podle parazitologa Břetislava Koudelky navíc tento druh komára miluje krev ptáků. „Kdyby vedle sebe seděli člověk a kachna, vybere si Anopheles hyrcanus kachnu,“ podotkl Koudelka.
Malárie z člověka

Stačí však, aby komár nasál krev z člověka nakáženého malárií například z tropických oblastí, a bude nemoc šířit dál. Na jižní Moravě malárie v minulosti už byla. „Postihovala hlavně chudší vrstvy. Místní jí říkali „hodonka“. V devatenáctém století její výskyt klesl. Ke zvýšení došlo za druhé světové války, v roce 1946 bylo čtyřiaosmdesát případů. Posledních pět případů bylo v roce 1950,“ řekl Šebesta.

V současnosti se malárie objeví, jen pokud si ji cestovatel přiveze z dovolené. „V celé republice bylo loni třiadvacet případů malárie. U nás nemíváme více než tři až pět nemocných lidí ročně,“ upřesnil vedoucí oddělení infekčních chorob Petr Husa. Doba, po kterou nemocný člověk neví, že je nemocný, se u různých druhů malárie liší. „Je malárie třídenní, čtyřdenní a tropická. Ta poslední má inkubační dobu několik měsíců,“ podotkl Husa.

Právě nejvážnější malárii tropicanu si z Libérie do České republiky přivezl například Ján Vitko z Vyškova. „Jel jsem tam v roce 1994 jako pozorovatel OSN. Bral jsem antimalarika, ale po třech měsících jsem je vysadil. Pak jsem odjížděl zpátky domů na dovolenou. Už před odletem mi bylo špatně od žaludku. Jako když začíná silná chřipka,“ vzpomíná Vitko. Deset dní se pak léčil v brněnské fakultní nemocnici.

Komáří přírůstek pochází z jižní Evropy. Podle Zdeňka Hubálka z brněnské pobočky Akademie věd je možné, že teplomilných druhů komárů u nás bude přibývat. „Ti sebou nosí také nové nemoci. V severní Itálii se minulý rok asi dvě stě lidí nakazilo virem Chikungunya. Přenáší ho tygří komár původem z Asie,“ řekl Hubálek.

Michal Šupálek