Otevřenost a transparentnost. Tak zní základní myšlenka politického programu Otevřená radnice, který letos nastartovalo vedení města Znojma. Stávající úroveň komunikace s veřejností však vyvolává kritiku z řad opozice i jednatelů organizací.

„Přístup k důležitým informacím je velmi komplikovaný, pro obyčejného člověka pak často zcela nemožný. Radniční listy jsou plné vzletných frází a propagačních článků, jejich informační hodnota je však velmi nízká. Takto si dobrý informační servis rozhodně nepředstavuji," otevřeně kritizuje vedení města opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

Nespokojenost s proklamovanou otevřeností radnice vyjádřil také jednatel Asociace Iuvenes Znoyem Antonín Barák. „Podle mých zkušeností je velmi obtížné se s radními setkat osobně. Otevřenost přeci neznamená jen zveřejnění informací na webu, ale především možnost osobní komunikace a diskuze. Jednání o nás bez nás se blíží totalitárním praktikám," zhodnotil politiku radních Barák.

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel ale kritiku komunikace mezi radnicí a veřejností odmítá. „Reagujeme na všechny podněty, které k nám přicházejí. Není jich však mnoho, což svědčí o tom, že svou práci zřejmě děláme dobře," je přesvědčen.

Proti tomu se však ohradil Barák. „Radní na impulzy reagují, ale po svém a někdy i nezákonně. Tak tomu bylo například v případě petice za zakladatele Znojemského historického vinobraní Františka Koukala, kterou vedení města posuzovalo pouze jako stížnost," nastínil Barák.

Naopak pozitivně zhodnotil Otevřenou radnici lídr nezávislých Miloš Bogdan. Podle něj se dnes lidé dostanou k více informacím než za předchozího starosty. „Za zásadní klad považuji veřejné rozpracování rozpočtu. Pracovníci úřadu dostali také nedávno nové interní směrnice za účelem ještě více prohloubit otevřenost radnice. Určitě se ubíráme správným směrem," míní Bogdan.

Zastupitele Kacetla však také zaskočil postup radnice při stávající dovolené mluvčí města Renáty Bártové. Informace mají teď místo ní poskytovat sekretářky starosty. „Nechápu, proč starosta nepověřil jednu konkrétní osobu. Je to přinejmenším zvláštní, neumím si to vysvětlit," divil se Kacetl.

Překvapilo ho také, že od konce června nezveřejnilo vedení města na svém webu žádnou tiskovou zprávu, zatímco v červnu přibývala nová sdělení téměř každý den.

Podle starosty Gabrhela však od počátku prázdnin radní neprojednali nic natolik zásadního, aby museli novou zprávu vydávat. Možnou souvislost této odmlky s nepřítomností Bártové však odmítl. „Sekretářky vyřizují všechny náležitosti. Novou zprávu zatím nebylo třeba zveřejňovat," tvrdí Gabrhel.

Za svým politickým programem si znojemský starosta pevně stojí. Některé změny ale podle něj vyžadují více času. „Stále se učíme, ale myslím si, že jsme odvedli kus dobré práce," nechal se slyšet Gabrhel.

Zastupitel Kacetl má ale jiný názor. Podle něj radní o mnoha záležitostech mlží a některé zásadní diskuze vedou mimo jakýkoli zápis. „Vadí mi, že se nezveřejňují usnesení rady. Přitom často projednáváme pro občany důležité informace, jako například nájemní smlouvy nebo dotace. Z jednání také vyplývá, že je příliš mnoho veřejných zakázek zadáváno přímo, místo aby firmy podstoupily řádné výběrové řízení," nastínil Kacetl.

Starosta Gabrhel ale možnou netransparentnost veřejných zakázek odmítl. „Důležité informace zveřejňujeme na webu. Pokud mají lidé nějaké připomínky, mohou se ozvat," dodal Gabrhel.

PETRA SVITAVSKÁ