Jen šátek, jaký nosívaly na hlavě naše babičky, když šly na pole, stačí k tomu, aby si lidé spletli brigádnice z Bulharska s migranty z blízkého Východu. Asi dvacítku takových pracovníků využívá k sezónním pracím zemědělec Rudolf Míča z Božic. Obyvatelé Znojma je pak mohou vidět například v dolní části města, jak čekají s igelitovými taškami s nákupem na autobus.

Soukromý zemědělec využívá brigádníky z Balkánu pakovaně. „Pro nás pracuje asi dvacítka těchto lidí, další desítky využívají dva kolegové zemědělci v jiných lokalitách Znojemska. Jsou pracovití a až na jednotlivé výjimky s nimi mám dobré zkušenosti. Kdo nepracuje dobře, u mne končí. Ano, ženy si na hlavu dávají šátky, ale žádné burky, to ne," řekl Míča.

Do Znojma si pak brigádníci vždy v neděli vyjíždějí nakoupit. Bystrému, ovšem ne zcela zcestovalému zraku pozorného obyvatele Znojma to pak nedá, a tak volá na městskou policii. „Týdně nám takto volá řada lidí s informací: Máte tam migranty, víte o tom?" sdělil ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

Hlídky takové oznámení vždy prověřují. „Opakuje se to prakticky každý týden. Přitom jde o tytéž brigádníky. Jsou to obyvatelé Evropské unie jako my, jen trochu jinak vypadají. Problémy s nimi nejsou. Jen jednoho jsme nedávno tahali z kontejneru na tříděný odpad, když si chtěl něco odnést, nic víc," podotkl Budín.

Lidé jsou si schopni splést migranty i s Romy. V neděli po poledni například procházel Znojmem jejich tradiční smuteční průvod. Romové se loučili s jednou ze svých nejstarších žen. Do redakce Znojemského deníku Rovnost pak zavolal člověk, který tvrdil, že viděl běžence. „Je jich asi padesát. Ženy mají na hlavách šátky a v rukou malé děti. Dokonce je doprovází policie," tvrdil rozrušený hlas oznamovatele.

Přítomnost většího množství běženců na Znojemsku ovšem kategoricky vylučuje mluvčí cizinecké policie Kateřina Rýdlová. „Už několik týdnů nevstupuje na naše území více než pět ilegálních migrantů ze Sýrie denně. Kde by se tedy ve Znojmě najednou vzaly desítky?" řekla Rýdlová.

Podle mluvčí je problém v tom, že v dnešních dnech když někdo uvidí větší skupinu cizinců, hned v nich vidí běžence. Jak Rýdlová dodala, na území České republiky se stále pohybuje řada cizinců i z muslimských zemí. „Je to asi půl milionu lidí. Jsou tu zcela legálně. A lidé na ně teď stále volají policii," dodala Rýdlová.

Soukromý zemědělec z Božic se příliš nediví, že si lidé pletou bulharské brigádníky s běženci. „Jistě, jinak vypadají, někteří mohou pocházet z oblasti s muslimskými tradicemi. Ale jsou to normální lidé, kteří k nám jezdí za prací. V neděli se sami autobusem vyjíždějí do Znojma na nákupy. Když pak jejich skupinky čekají na autobus, mohou vyvolat dojem ilegálů. Jenže asi tak jen ve Znojmě. Tady u nás o nich obyvatelé vědí a nemají s nimi problém," uzavřel Míča.